Siem Reap & de tempels van Angkor

De originele blog is te lezen op mijn Travelmessage blog.

Hallo lezertjes!

De afgelopen drie nachten heb ik in Siem Reap doorgebracht. De stad die als uitvalsbasis dient om de tempels van Angkor te verkennen.
De eerste dag had ik een tuk tuk chauffeur ingehuurd om me rond te rijden tussen de diverse tempels. We gingen al om 5uur in de ochtend op pad om getuige te zijn van de zonsopkomst boven Angkor Wat. In het donker een goed plaatsje gevonden tussen de andere vroege vogels.
Helaas viel het een beetje tegen omdat het tamelijk bewolkt was. Daarna de Angkor Wat ingegaan. Dit is de meest beroemde tempel van het hele stelletje. Groots en indrukwekkend inderdaad. Vervolgens de hele dag tussen de tempels doorgebracht tot aan zonsondergang aan toe. Een lange, vermoeiende dag.

Dag twee had ik een fiets gehuurd. Dit keer ging ik voor de tempels in de grote ronde. Een flinke tocht, maar het was heerlijk op de fiets in het zonnetje.
Sommige tempels waren druk, soms liep je praktisch in je eentje rond. Sommige tempels waren overwoekerd door de jungle. De meesten waren half vervallen. Maar het leukste vond ik dat je eigenlijk overal op kon klauteren. Bijna geen belemmeringen om de boel te verkennen.
Normaal zou je bij zo’n toeristische attractie over gebaande paden langs de bezienswaardigheden worden geleid. Alle toeristen in de polonaise om dezelfde foto’s te maken.
Hier kon je alles beklimmen, soms was dat een hele uitdaging met de erg steile, hoge en afgesleten traptredes.

Mijn favoriete tempel was de Ta Prohm, waar de jungle en natuur hun gang hadden kunnen gaan. Dit resulteerde in een tempeldoolhof waar je heerlijk in kon (ver)dwalen.

De derde dag had ik mijn tuk tuk meneer weer gecharterd die mij richting een verderop gelegen tempel transporteerde. Deze zou heel bijzonder moeten zijn, maar ik vond t hem vooral heel druk. Daarna reed hij me nog naar een rivierbedding waarin een groot aantal ‘carvings’ te zien waren. Erg leuke wandel-/ klimpartij van 2 kilometer (op mijn slippertjes..) ging hier aan vooraf. En verder was hier onderweg een heerlijke waterval, waar ik even mijn hoofd onder gehouden heb. Op de weg terug nog een laatste tempeltje bezocht en daarna weer op weg naar het guesthouse.
Daar heb ik nog even gegeten en gedouched, waarna ik de nachtbus inging op weg naar Kampot. Dat was een heel avontuur op zich, want je moest zien te slapen op iets dat geen stoel was, maar ook geen bed. En dat over de hobbelige Cambodjaanse wegen, met roggelende locals en luide Cambodjaanse muziek. Oftewel: een beroerde nacht!
Maar ik ben in Kampot! Zit in Utopia guesthouse, 8km buiten t stadje. Dit is een complex van bamboe half boven de rivier. Midden in de natuur. Hangmatten, groot vlot, banden om op de rivier te dobberen, heerlijk relaxede stoelen, touw boven de rivier om jezelf in het water te slingeren. Hier heb ik de hele dag een beetje gehangen om bij te komen van de reis. Nu vroeg mijn bedje in en morgen wil ik een motor huren om de omgeving te verkennen.
En daarna… Geen idee, maar het was mijn plan om de laatste week heel erg relaxed door te gaan brengen. Beetje rondtouren op een motor, eilandje bezoeken voor een paar nachten, relaxen en niets doen!

Maar dat lezen jullie allemaal wel weer in een volgende blog!
Deze blog is trouwens getypt op de iPhone terwijl ik al in bed lig. Vandaar dat ik niet alle relevante tempelnamen heb enzo.

Truste!! 🙂

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)