MithimmelfahrtzumBerlin

Het was hemelvaart 2011.. ik had net mijn eerste (voorloop)leasebak onder de kont geschoven gekregen.. Kortom, de hoogste tijd om daar eens goed gebruik van te gaan maken! Berrie en ik hadden dus al snel het geweldige plan bedacht om Berlijn eens te gaan bezoeken! Bratwurst, bier en Berlijn! Das geht sehr gut zusammen mit Berrie und Tijs!

 

De reis

Na een korte zoektocht dachten we het ideale hostel gevonden te hebben… eentje met parkeerplek, wat essentieel is als je met de auto op pad gaat! JETpak Hostel zou onze bestemming gaan worden! Perfect! We verheugden ons enorm op het komende avontuur! We gingen op tijd op pad.. alle knoppen in de auto werden getest en al snel hadden we alle verborgen functionaliteiten van de Punto ontdekt. Wat een mogelijkheden er toch ook allemaal in zo’n koekblik zitten, wij hadden het ook niet voor mogelijk gehouden!

Vlak voor de grens moest het scheurmonster nog even van extra brandstof worden voorzien, zodat we klaar zouden zijn voor de Deutsche Autobahn! Al snel zagen we enkele zwetende kerels die stonden te liften. “Haha”, zeiden we nog.. “die nemen we niet mee! Als het nou bevallige dames waren geweest, oke…” Na deze filosofische woorden gooiden we een sloot diesel in de Punto en waren we helemaal klaar voor ons grote avontuur! Uiteraard werden we op dat moment door twee deernes aangesproken of ze een lift konden krijgen. En ja, dan heb je je als man toch maar aan je woord te houden! Zo zat de Punto volgeladen voor een legendarische reis in wording. Het bleek dat onze liftsters ook naar Berlijn moesten, en het werden zelfs een erg gezellige zes uur! Ons aller levens werden verrijkt met belangrijke levenslessen, zoals met de kunst van het ‘planken’ en met een uitvoerige behandeling over alle verborgen functionaliteiten van het autootje. Welks een avontuur!

 

Hostel

Terwijl we Berlijn naderden viel het Berrie en mij op dat we niet richting het bruisende centrum van deze wereldstad koersten.. maar dat we een bosrijk gebied leken te naderen! Terwijl we Duitse Schlagers meebrulden bleek dat we inderdaad op een groot bos afstevenden. Van de nood maakten we een deugd toen we aan de rand van dit duistere bos een zonnig terras ontwaarden. Alhier besloten onze bevallige metgezellinnen ons op een heerlijke gerstenat te tracteren om ons te bedanken voor geleverde diensten. Dat konden wij natuurlijk niet afslaan en we lieten het ons heerlijk smaken. Waarschijnlijk zagen beide dames de bui ook al hangen en vreesden ze voor het scenario om door twee grofgebaarde enge mannen naar een duister bos te worden gebracht… om vanuit daar de weg nog maar terug te vinden richting beschaafde wereld.

Berrie en ik moesten toch wel door met onze zoektoch naar het hostel. We stuurden onze Punto het duistere bos in, waar uiteindelijk het JETpak EKO hostel bleek te staan. Toen kwam de aap uit de mouw en werd alles helder.. In ons groots enthousiasme hadden we het verkeerde hostel van de goede keten geboekt! Noodgedwongen verbleven we dus dit weekend in het EKO hostel in het midden van het bos. Overigens, positief gestemd als Berrie en ik zijn, hebben we dit avontuur geen negatieve invloed laten hebben op onze vakantiepret. Ook vanuit een hostel in een duister bos kun je prima Berlijn verkennen!

 

Zo’n bos brengt natuurlijk extra avonturen met zich mee. Zo zijn er allerlei wilde beesten die onverwachts je pad kunnen kruisen. Een reconstructie van een en ander is te zien in onderstaand filmpje. Pas op, kan schokkende beelden bevatten!


Onze avonturen in Berlijn!

Nadat we geïnstalleerd waren zijn we ’s avonds met de tram richting Berlijn gegaan. Dit bleek uiteraard geen enkel probleem te zijn. In de stad zelf zijn we langs een aantal van de bekendste bezienswaardigheden gegaan zoals onder andere het Holocaust monument, de Brandenburger Tor, Potzdamer Platz en Unter den Linden.

De volgende dag hebben we wederom de tram naar de stad gepakt en zijn we aangesloten bij een Free Tour. Het voordeel van dergelijke tours is dat je de tourguide kunt belonen voor zijn inspanningen. Je geeft het bedrag wat je vond dat het waard was. Was het niets? Dan geef je ook niets! Was het erg leuk, dan ben je ook snel geneigd om een leuke fooi te geven. Kortom de gids zal extra goed zijn best moeten doen om er een leuke tocht door de stad van te maken!

Verder zijn we naar Kreuzberg geweest, de artistieke en multiculturele straat van Berlijn. Met name in de Oranienstrasse was het goed toeven! Erg genoten hebben we hier van Tacheles, een groot kraakpand vol met kunst en graffiti. Helaas is dit pand in 2012 gesloten, want voor ons was het een van de gaafste plekken in Berlijn.

 

Berlijn per fiets

Berlijn is natuurlijk een gigantisch grote stad. Daarom hebben Berrie en ik ook een dagje de fietsen gepakt bij het hostel. Omdat we dus midden in de ongerepte Berlijnse natuur zaten, was het toch al ruim 10 kilometer fietsen tot aan de stad. Maar dat kon ons niet stoppen natuurlijk! 😉 Op de fiets zijn we langs de Berlijnse muur gegaan bij East Side Gallery, ik vind het nog steeds echt super hoe zo’n historisch beladen plek omgetoverd is in een indrukwekkende plek vol schilderingen.

Ook zijn we naar Treptower Park gefietst. Een van de grootste parken van Berlijn, dat is gebouwd in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht om de soldaten uit het Rode Leger, die waren gestorven in de tweede wereldoorlog, te eren en te herdenken. Om de een of andere reden hebben zowel Berrie als ik een voorliefde voor gigantische Sovjetbeelden en parken, dus we konden hier onze lol op. Net als eerder in Budapest en Oekraïne trouwens. 

Ook besloten we op onze fietsen door het grote Tiergarten Park in Berlijn te crossen. Tot onze grote verbazing stuitten we tijdens deze toch op diverse nudisten, voornamelijk mannelijk. Een toch wel aparte gewaarwording, maar blijkbaar is het redelijk gebruikelijk in dit park. Overigens is het los van de naaktloperij gewoon een heerlijk park, een prachtig stuk groen in zo’n grote stad.

In de avond hebben Berrie en ik nog een ultieme culturele toevoegingen aan onze trip naar Berlijn toegevoegd.. we zijn namelijk naar de bioscoop geweest, voor de Duitse versie van New Kids Turbo! Goed om te zien dat een van de culturele uitspattingen van onze geboortegrond ook in een wereldstad als Berlijn voet aan de grond heeft gekregen. En uiteraard was het gewoon erg grappig om de film in het Duits nagesynchroniseerd te zien! Daarna wachtte ons nog de nachtelijke terugtocht vanuit Berlijn terug naar ons eigen hostel in het donkere bos.

Sachsenhausen

Zondag zijn we op de terugweg eerst langs Sachsenhausen gereden. Dit voormalige concentratiekamp ligt op zo’n 35km van Berlijn vandaan. Een heftige plek om te bezoeken, in de Tweede Wereldoorlog hebben hier zo’n 200.000 mensen vastgezeten en zijn er 50.000 mensen omgekomen. Een plek waar we wel even stil van werden dus. Persoonlijk vond ik dat dit een extra dimensie toevoegde aan onze trip naar Berlijn. De stad fascineert natuurlijk vanwege de overal voelbare geschiedenis. Het bezoek aan een echt heftige plek als Sachsenhausen maakt dat extra voelbaar.

 

 

Foto’s

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)