Dobberen in de Dode Zee en meer waterpret!

De Dode Zee. Een fascinerende plek.. het water is niet alleen zo zout dat je er probleemloos blijft drijven, het zorgt er ook voor dat er verder geen leven mogelijk is in dit grote meer tussen Israël en Jordanië. Daarnaast is de oever van de Dode Zee ook nog eens het laagste punt ter wereld. Wij dobberden een uurtje hier rond en vermaakten ons verder met een prachtige ‘riverhike’ bij Ein Gedi. Wat eigenlijk nog wel leuker en mooier was dan de Dode Zee…

 

Wat is de Dode Zee?

Dode zee
Op 417 meter onder de zeespiegel ligt de Dode Zee, het laagste punt ter wereld. Een meer zo zout dat er geen leven mogelijk is in het water. Maar ook zo zout dat het een heilzame werking heeft en dus vele bezoekers aantrekt op zoek naar deze genezende mineralen. En de reden dat de meeste mensen de Dode Zee wel kennen: je blijft er in drijven zonder enige moeite te hoeven doen.

 

De reden dat de Dode Zee zo zout is komt overigens ook doordat dit de laagste plek ter wereld is. Water verdwijnt er namelijk alleen door verdamping, waardoor zout overblijft. Daarnaast komt er erg weinig nieuw water bij in dit meer aan de rand van de Judea-woestijn en valt er nauwelijks regen (zo’n 10cm per jaar). Het schijnt zelfs zo te zijn dat de Dode Zee in rap tempo (1 meter per jaar!) opdroogt, wat ook de nodige sinkholes tot gevolg heeft. Kortom: wacht niet te lang als je net als wij nog in de Dode Zee wilt dobberen!

 

 

Ons bezoek aan de Dode Zee!

Wij bezochten de Dode Zee in een dagtrip vanuit Jeruzalem. Prima te doen op zo’n anderhalf uur rijden. Je rijdt dan grotendeels door de Westelijke Jordaanoever, maar aangezien de snelweg volledig onder Israëlische controle is is dat geen belemmering met een huurauto.

In het gebied bij de Dode Zee zijn er nog een aantal andere attracties die de moeite waard zijn, zoals het oude fort van Masada en de oase van Ein Gedi. Wij bezochten de laatste in combinatie met het dobberen in de Dode Zee. Eerst een prachtige hike (zie hieronder), om vervolgens te ontspannen in het zoute water. Aanrader!

Waar wij geen rekening mee hadden gehouden is dat je niet zomaar overal in de Dode Zee kunt duiken. We hadden gepland bij Ein Gedi ook te gaan dobberen, maar uiteindelijk bleek dit strand gesloten te zijn. Toch vreemd als je naar een strand wilt gaan, maar de ingang niet kunt vinden. En bij navraag bleek het dus al enkele jaren dicht, vanwege sinkholes..

Dobberend in de Dode zee, uitzicht op de resorts van Ein BokekEr zijn enkele plaatsen waar je de Dode Zee in kunt. Enkele daarvan zijn grote kuuroorden, waar je ook flink moet betalen om binnen te kunnen. Wij kwamen uiteindelijk bij Ein Bokek terecht, waar nog een gratis strand te vinden is. En tientallen dure, grote hotels aan een kunstmatig aangelegd strand. Helemaal prima om een uurtje te dobberen in de Dode Zee voor ons! Aan te raden is dus om rechtstreeks naar deze plek te rijden.

Enigszins onwennig gingen we het water in.. hoewel het strand kunstmatig is aangelegd zie je direct dat dit water zout is. Niet heel moeilijk, er liggen flinke zoutklompen in het water. Verder heeft het water vooral een heerlijke blauwe kleur, erg aantrekking om lekker in te duiken! Dat duiken kan ik je trouwens niet aanraden, dat zoute water wil je namelijk echt niet binnenkrijgen.

Dobberend in de Dode zeeHeel rustig liepen we dus het water in om ons daarna te laten drijven. Eigenlijk was het een raar en onwerkelijk gevoel hoe we door het water werden opgepakt en probleemloos bleven drijven. Heerlijk ontspannend, maar om eerlijk te zijn… ook niet iets wat je uren doet. Na een tijdje drijven hadden we het dus ook wel gehad. Natuurlijk was er nog wel tijd voor een fotoshoot, dat hoort bij een bijzondere plek als de Dode Zee!

 

 

Waterpret in de oase van Ein Gedi 

Voordat we de Dode Zee indoken maakten we eerst een wandeling door de oase bij Ein Gedi. In het droge gebied van de Judea woestijn is dit een prachtige groene oase. In Israël is het verboden om te bouwen in dit soort rivierdalen (wadi’s genaamd), dus de natuur kan er zijn gang gaan en er zijn talloze prachtige wandelingen in deze oases. Een van de mooiste is vlakbij de Dode Zee, namelijk in het natuurgebied bij Ein Gedi. Hier zijn twee wadi’s waar je kunt wandelen. De bekendste, meest toegankelijke en dus ook drukst bezochte is Wadi David. In weekenden en op feestdagen kan het hier enorm druk zijn.

Hike Ein GediHike Ein Gedi

 

Wij reden dus door naar de tweede, Wadi Arugot (klik hier voor een uitgebreide beschrijving + kaartje). Minder faciliteiten, minder druk, maar niet minder mooi. Hike Ein GediBij deze hike kun je op veel plekken kiezen voor de blauwe route door de bergen of een rode route door de rivier heen. Onze keuze was makkelijk, namelijk lekker door het water heen waar dat mogelijk was! Lekker verfrissend in de hitte van de woestijn. Waar we niet door de rivier konden wandelen liep het wandelpad over de flank van de berghellingen aan weerszijde van de rivier. Een droog en rotsachtig landschap waar we met enige regelmaat een steenbok wisten te spotten.Onze eindbestemming van de wandeling was de ‘hidden Fall’ op ongeveer anderhalf uur lopen. Een heerlijke waterval en de mogelijkheid om een frisse duik te maken.

Hike Ein GediOp de terugweg liepen we uiteraard weer door de rivier terug… we konden niet te lang blijven hangen, aangezien we ook nog een duik in de Dode Zee op de planning hadden staan! Na het zout van ons af te hebben gespoeld zijn we naar Haifa in het noord-oosten van Israël gereden, daarover meer in een van de volgende blogs!

De combinatie tussen de prachtige hike in de oase van Wadi Arugot en het ietwat toeristische dobberen in de Dode Zee (wel een must do als je in Israël bent) was wat ons betreft een perfecte! En goed om te weten is dat het met een huurauto perfect te doen is in een dag tijd!

Foto’s:

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)