Israël (inclusief Petra)

Op slechts vier uur vliegen van Nederland vind je een totaal andere wereld. Dit is de wereld van hummus, zon, historie en religie. Maar ook een mix van cultuur, prachtige natuur en mooie plekken. Israël is relatief klein, goed bereisbaar (prima infrastructuur) en kent een grote diversiteit aan plekken die je kunt  bezoeken. Dat alles maakt Israël wat mij betreft tot een verrassend leuke vakantiebestemming!

Veiligheid een issue? Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Israël, Palestina en Jordanië. Maar natuurlijk is het raadzaam om je gezonde verstand te gebruiken en je goed te laten informeren. Zeker Jeruzalem en Palestijns gebied staat altijd wel onder spanning.

 

Op onderstaand kaartje heb ik de reisroute weergegeven die wij gevolgd hebben, aangevuld met enkele plaatsen die we onderweg nog extra bezocht hebben. Klik op de betreffende plekken voor meer informatie!

 

De door ons bezochte plekken in het kort:

Jordanië

Wadi Musa / Petra: Wadi Musa is de toegangspoort tot het wereldwonder van Petra. Waan je andere tijden als je door deze oude rotsstad wandelt. Het wordt gestimuleerd om langer dan een dag naar Petra te gaan, zo is het nauwelijks duurder om voor 2 of 3 dagen te kiezen. En als je drie dagen of korter in Jordanië verblijft, dan betaal je extra toeristenbelasting. Overigens is Jordanië een heerlijk land, alle reden om er langer te blijven! Met Petra is absoluut hoogtepunt..

Aqaba: Kustplaats aan de Rode Zee in het zuiden van Jordanië. Wij wilden niet in toeristenoord Eilat verblijven, dus kozen we voor de Jordanese zijde. Aqaba is een Arabisch ogend plaatsje, weinig echte highlights. Je bent hier ook om te relaxen aan de Rode Zee, maar let op dat het openbare strand weinig westerse toeristen kent. Hier zijn Burkini’s de norm en geen bikini’s. Kies liever voor een van de resorts iets buiten Aqaba om in westerse zwemkledij te kunnen chillen.

 

Israël

Tel Aviv: Levendige, bruisende stad. Hier wordt het leven gevierd door de relaxte inwoners van Tel Aviv. Lekker eten, mooie stranden, prachtige zonsondergangen. De oude haven van Jaffa is de moeite van het bezoeken waard, je kunt over nog wat marktjes slenteren. Maar de hoofdingrediënten zijn toch echt strand, zon, eten en genieten!

Jeruzalem: Zo dichtbij, maar zo anders dan Tel Aviv.. In Jeruzalem kom je ogen, oren en tijd te kort en is het leven een serieuze zaak. Er is zoveel om te zien en te doen. De klaagmuur, de gouden koepel van rotskerk, de lijdensweg die Jezus bewandeld heeft, de oude stad, het museum over de holocaust. Slechts een kleine greep van alles wat er te doen is in Jeruzalem.

Bethlehem: Vanuit Jeruzalem maakten we een dagtocht naar het nabij gelegen Bethlehem. Dichtbij, maar toch een andere wereld. Bethlehem ligt namelijk in Palestijns gebied en lijkt in niets meer op dat kleine dorpje waar Jezus ooit geboren is. De grootste attractie is de Geboortekerk van Jezus, maar de meeste indruk op ons maakte het vluchtelingenkamp waar Palestijnen al meer dan zestig jaar tussen gigantische muren wachten tot ze terug naar huis kunnen.

Dode Zee: Vanuit Jeruzalem reden we ook naar de Dode Zee. Surrealistisch om in het het zoute water van de Dode Zee te dobberen. We combineerden het met een prachtige wandeling bij Ein Gedi, waar we door een riviertje te volgen (letterlijk, dwars door het water) uiteindelijk uitkwamen bij een waterval. Heerlijk verkoelend!

Haifa: vanuit deze leuke stad bezochten we het noorden van Israël. We reden met de auto naar diverse plekken, grotten, natuurgebied (wederom een hike door een rivier naar een waterval) en mooie steden. Zeker ook Haifa zelf is zeker de moeite waard, vooral door de indrukwekkende Baha’i Tuinen als een van de hoogtepunten van onze reis door Israël.