Tallinn, vijf redenen om deze bruisende stad te bezoeken!

Tallinn is de bruisende hoofdstad van Estland. Een ideale stad voor een lang weekend weg, gelegen op slechts twee uur vliegen van Nederland. Tallinn is een overzichtelijke stad met een fraai historisch centrum. Maar er zijn nog meer goede redenen om naar Tallinn te gaan. Onze top vijf!

Uitzicht op Tallinn

 

1. Terug naar de middeleeuwen in het oude centrum

Met wat fantasie waan je je in de historische binnenstad van Tallinn zonder enige probleem in de middeleeuwen. Door de eeuwen heen is weinig veranderd in dit gedeelte, wat het absoluut de moeite waard maakt. Ook nu is het centrum nog autoluw en kun je heerlijk (ver)dwalen in de straatjes van de binnenstad. Al dwalend kom je langs talloze prachtige authentieke panden, kun je over de oude stadsmuur lopen en heb je diverse mogelijkheden om een van de torens van de stad te beklimmen voor een fantastisch uitzicht. Op deze pagina vind je veel informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden van de binnenstad.

Raekoja plats - Stadhuisplein

Als je de binnenstad van Tallinn bezoekt, neem dan ook de moeite om een van de vele torens te beklimmen die de stad rijk is. Ik beklom de 232 treden tellende toren van van de St Olaf kerk, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Tallinn

Verder is mijn belangrijkste tip voor het centrum van Tallinn om gewoon lekker een dag lang te verdwalen en je te laten verrassen door kleine achterafstraatjes, hofjes en pleintjes.

Tenslotte is de oude binnenstad van Tallinn behoorlijk toeristisch, met name door vele cruiseschepen die deze stad geheel begrijpelijk in hun programma hebben opgenomen. Vanaf een uur of tien is dit duidelijk merkbaar in de drukte. In de vroege ochtend of in de vooravond kun je de stad voor jezelf hebben, maar op piekuur kan het ook aardig druk zijn!

 

2. Kalamaja: klein Berlijn, Sovjet en Scandinavië in een hippe wijk

Vlak tegen de oude binnenstad ligt de wijk Kalamaja. Onze ervaring was dat dit de perfecte wijk om te verblijven tijdens een bezoek aan Tallinn. Onze Airbnb lag op enkele minuten lopen van de binnenstad, midden in deze leuke wijk. Wij hadden het geluk dat op onze vertrekdag ook nog een heel grote ‘neighbour food market’ was waarbij de halve wijk vol stond met etenstentjes, kraampjes met leuke spullen en plekjes waar muziek werd gemaakt. Heerlijk!

Wat maakt de wijk allemaal zo leuk? Ontzettend veel! Allereerst vind je hier vele restaurantjes, cafés en winkeltjes.. en mijn gevoel zegt dat dat aantal nog flink aan het groeien is! Verder bestaat de wijk voor het grootste gedeelte uit geschilderde houten huizen, hetgeen een Scandinavisch gevoel geeft.

Kalamaja, Tallinn

Ten derde vind je hier de Balti Jaam markt. Ik houd van de typische Sovjet sfeer die je op zo’n markt treft. Ik blijf me verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid troep, antiek en curiosa die je aantreft op zo’n plek naast de stalletjes met groente, fruit, vleeswaren en kleding die nog nooit in de mode is geweest. Als je zo’n winkeltje binnenloopt moet je meteen op je hoede zijn dat je niets omstoot, iedere vierkante centimeter staat namelijk volgebouwd met antiek, kristal, oude camera’s, Sovjet-legeruniformen en andere bijzonderheden. En uiteraard wordt zo’n plekje bestierd door een oud dametje dat je met argusogen volgt of je als gekke toerist niets omstoot. Foto’s maken van die wonderlijke wereld durf ik dus ook nooit heel goed… 😉

Turg Balti Jaam - Russische markt Tallinn

Ten slotte tref je in (de buurt van) deze wijk nummer drie en vier van de lijst… Telliskivi en ‘the Culture Kilometer’!

 

3. Telliskivi: hip en happening Tallinn!

Telliskivi Loomelinnak (oftewel Telliskivi Creative City) is de plek waar hip en creatief Tallinn bij elkaar komt. In dit oude industriële complex vind je een scala aan winkeltjes, ateliers, koffietentjes, restaurants en cafés. Iedere zaterdag is hier ook een grootse vlooienmarkt te vinden.

Telliskivi - hip en happening Tallinn!

Kortom, in Telliskivi vind je hip en happening Tallinn! Heerlijk om overdag te ontdekken, maar ook om in de avonduren te eten of een biertje te drinken. Onze favoriete spots waren F-Hoone voor lunch en de Pudel bar voor een biertje!

Als je van de vibe van een stad als Berlijn houdt, dan is Telliskivi een must om te ontdekken als je in Tallinn bent! En het andere grote voordeel: dit complex ligt niet op de route van de toeristische massa uit de oude binnenstad…

Tallinn

 

4. Bezoek een vervallen Sovjet gevangenis aan The Culture Kilometer

Door een verlaten en vervallen Sovjet gevangenis dwalen… dat is een van de mogelijkheden op de zogenaamde Culture Kilometer en voor mij persoonlijk ook het hoogtepunt. 🙂

De Culture Kilometer is een wandel- en fietspad van een paar kilometer langs oude Sovjet bouwwerken in industriële panden. Ook vind je hier een flink aantal musea en zou er op veel plekken graffiti streetart te vinden moeten zijn, maar dat laatste vonden wij helaas niet terug..

De Patarei gevangenis kun je voor een paar euro van binnen bekijken. Wat je daar aantreft is een verlaten en vervallen geheel. Een nagedachtenis aan de KGB gevangenis uit de Sovjet periode. Verlaten cellen, een kantoortje met rondslingerende paperassen, oude Russische boeken in de bibliotheek, de ziekenboeg waar operatietafels nog staan en ‘the Hanging room’ waar je wel kunt invullen waar dat gat in de grond voor diende… Kortom een plek waar de geschiedenis nog heel tastbaar en voelbaar is, waar weinig aan veranderd is sinds de gevangenis buiten gebruik raakte.

The hanging room... Patarei, KGB-gevangenis in Tallinn Operatietafel in Patarei, KGB-gevangenis in Tallinn

Aan het eind van de Culture Kilometer vind je Linnahall, een volgend gigantisch Sovjet bouwwerk. Gebouwd ter ere van de Olympische Spelen in 1980 en tegenwoordig buiten gebruik. Maar nog steeds een immens en gezichtsbepalend gebouw bij de haven van Tallinn. Als je de vele treden van dit betonnen monster hebt beklommen heb je een mooi uitzicht over de stad en de zee. Met name rond zonsondergang wordt Linnahall druk bezocht. En begrijpelijk, het is prachtig om daar de koperen ploert in de zee te zien zakken… Zonsopkomst schijnt ook mooi te zijn trouwens, maar was toch echt iets te vroeg voor ons. 🙂 Vlakbij Linnahall vind je trouwens de ferry naar Helsinki en een onze favoriete spots voor een biertje en een kaasplankje: café Klaus.

Heerlijk kaasplankje bij café Klaus!

Tot slot kun je in dit stukje Tallinn diverse musea bezoeken. Wij namen een kijkje in het Seaplane Harbour museum, een groots opgezet museum waar de liefhebber van schepen en de marine z’n hart zal kunnen ophalen. Zeer geschikt ook voor een regenachtige dag, maar wij genoten te veel van het zonnetje buiten om lang binnen te blijven. Dus bleef het voor ons bij een kijkje in het museum vanaf het plekje om koffie te drinken. Genoeg om te zien dat het er veelbelovend uitziet!

Zonsondergang vanaf Linnahall

 

5. Bonus: de oversteek wagen naar Finland voor een dag!

Vanuit Tallinn ben je in anderhalf uur in Helsinki, de hoofdstad van Finland. Linda Lines staat bekend als de snelste boot en is dus aan te raden als je voor een dagje de overtocht gaat maken.

Wij pakten om 08:00 in de ochtend de boot, die vertrekt bij de Linnahall. Na een hele dag Helsinki waren we uiteindelijk rond half 10 ’s avonds weer terug in Tallinn.

Dagrip Helsinki

Uiteraard zou je ook voor de omgekeerde variant kunnen kiezen door in Helsinki te verblijven en een dagtocht naar Tallinn te doen… maar om heel eerlijk te zijn is Tallinn toch echt by far de leukere stad! Meer over onze dag in Helsinki lees je in deze blog!

 

 

Foto’s:

 

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)