Dunedin – Te Anau (Milford Sound)

De originele blog is te lezen op mijn Travelmessage blog.

Dunedin.
De volgende dag zijn we naar Dunedin vertrokken. Mooie studentenstad in het zuid-oosten van Nieuw Zeeland. In de omgeving ook enorm veel zeeleven. We besloten om op weg naar Dunedin zoveel mogelijk mee te pikken hiervan. Onze eerste stop maakten we in Oamaru. Daar zitten enkele grote pinguin-colonies. Maar helaas zijn die alleen goed te bewonderen in de schemering, omdat ze dan terug gaan naar hun nesten. Helaas voor ons hadden we daar de tijd niet voor, maar ik denk dat het een prachtig iets moet zijn geweest om mee te maken. We besloten langs de kust naar het zuiden te blijven rijden en bij de Moeraki Boulders maakten we onze volgende tussenstop. Hier liggen aan de kustlijn een groot aantal bolvormige rotsen. Op google is vast wel terug te vinden hoe deze ontstaan zijn, voor ons was het wederom een prima plekje om te bewonderen en vast te leggen op de gevoelige digitale plaat…

Shag Point was de derde tussenstop op weg naar Dunedin. We hadden namelijk begrepen dat daar een grote zeehonden/ zeeleeuwen kolonie zat. Echt op enkele meters afstand van ons lagen hier talloze zeeleeuwen en zeehonden. Als we iets te dichtbij kwamen begon er ook wel af en toe eens een te grommen of te blaffen. Maar dat maakt het natuurlijk alleen maar leuker! Geweldig om die dieren in het wild gewoon ergens onderweg te zien. Daar kan geen dierentuin tegenop hoor!!

Na hier de nodige foto’s gemaakt te hebben reden we door naar Dunedin. Eerst het centrum ingereden, want we wilden gelijk voor de volgende dag een tour boeken om nog beter te kunnen genieten van het wildlife rondom Dunedin (hoopten we). Het boeken van de toer was geen probleem. Diverse dieren zouden we gaan zien, met als grootste doel een albatros te zien. Hier zit namelijk een erg grote albatros-kolonie, maar helaas voor ons was dit niet de beste tijd van het jaar om te zien. Verder nog zeehonden, zeeleeuwen, pinguins, talloze vogels en met wat geluk dolfijnen.
De volgende dag werden we vroeg opgehaald en we bleken het grootste gedeelte van de toer alleen te zijn. Op zich niet erg, stukken beter dan een boot met 70 man (zoals die middag het geval was, voordeel van vroeg opstaan!). Na een rondvaart door de haven van Dunedin pikten we nog een tiental andere toeristen op die dat stuk met ons mee zouden gaan doen. Op zoek naar de albatros! Helaas hadden we het niet geluk om ze te spotten (laten zich niet dwingen natuurlijk). Wel een aantal zeehonden, zeeleeuwen gezien, maar die hadden we de vorige dag al van veel dichterbij kunnen zien. Tja, het begint te wennen blijkbaar. 😉
Ook een klein pinguintje in de zee zien drijven, terwijl hij zich waste. Dat was natuurlijk wel erg leuk!! Maar al met al viel het toch een beetje tegen met wat we gezien hebben op de boot.

Vervolgens gingen wij twee weer verder door naar een Penguin-farm. Hier worden de penguins een natuurlijk omgeving aangeboden, terwijl wetenschappers ze bestuderen. Hierdoor heeft men de populatie van de penguins uit weten te breiden en ze kunnen beschermen. We hebben diverse broedende penguins zien zitten. Niet echt heel spannend, want ze bewogen niet. Maar gezien het feit dat we een persoonlijke tour met heel veel informatie kregen was het toch wel erg leuk!
Nadat we door een erg snel pratende kiwi-man terug waren gebracht naar onze camping gingen we snel weer op weg. We wilden die dag nog naar Te Anau rijden namelijk en vele kilometertjes Nieuw Zeelands asfalt lagen nog voor ons.

Te Anau, Milford Sound
Aan het begin van de avond kwamen we aan in Te Anau, een plaatsje in Fjordland. Dit is aan de rand van het grootste nationale park van Nieuw Zeeland. Een prima uitvalsbasis om naar Milford Soud te gaan, die door Nieuw Zeelanders zelf als mooiste van het land is uitgeropen. Omdat we zo laat waren aangekomen besloten we niet gelijk de volgende dag weer lang op pad te gaan.
Het regende ook gigantisch die avond en het weer voor de komende dagen voorspelde niet veel goeds. Gelukkig is Nieuw Zeeland nog vele malen onvoorspelbaarder dan Nederland en met name het gebied waar we nu zaten. De volgende ochtend werden we namelijk wakker met een dik pak sneeuw!! Bijna zomer, maar wij zaten met 10cm sneeuw. Twee dagen geleden liepen we nog te verbranden tussen de gigantische bergen en nu zaten we met vers gevallen sneeuw in een enorm groene omgeving (wat overigens ook veel regen betekent dus, het regent hier zo’n 200 dagen per jaar!).

Die dag hebben we onze tour naar de Milford Sound toch maar geboekt voor de volgende dag. Het weerbericht zag er niet super uit, maar je moet iets he! Verder hebben we ’s middags nog een stuk gewandeld. In de omgeving liggen namelijk meerdere meerdaagse Great Walks, wij hebben een klein stukje van de Keppler Track gelopen. Een relatief vlakke route voerde ons door de bossen heen langs Lake Te Anau. Erg mooi en de bomen beschermden ons ook nog eens tegen de regen die weer uit de lucht kwam vallen.

Een dag later was het dus tijd voor een van de meest bijzondere plekken van Nieuw Zeeland, de Milford Sound. We hadden er voor gekozen om met een tourbus mee te gaan vanuit Te Anau, omdat we dan onderweg meer zouden kunnen genieten van het uitzicht. De weg naar Milford Sound zou namelijk ook fantastisch moeten zijn. En uiteraard was het dat ook!
We hadden zelfs nog meer geluk, het weer was echt fantastisch deze dag. De zon scheen volop en er is geen druppel regen gevallen, ondanks de slechte weersvoorspellingen.

Onderweg naar Milford Sound keken we onze ogen uit. Echt fantastisch mooi. We reden op een weggetje tussen de enorme bergtoppen. Overal groen om ons heen en enorm veel watervalletjes. Op de tussenstops die we maakten zagen we ook nog eens een aantal Kea’s (alpine papegaaien).
De eerste stop die we maakten was bij Lake Mirror. Deze naam had dit meer natuurlijk niet voor niets, op goede dagen heb je hier namelijk een schitterende weerspiegeling van de bergtoppen in het water. Wij hadden uiteraard een erg mooie dag, met wel een paar wolkjes en wat eendjes (die voor rimpelingen in het water zorgden). Daarna maakten we nog enkele tussenstops om te kunnen genieten van de prachtige omgeving. Toch had ik achteraf gezien graag zelf deze rit gereden, dan kun je namelijk helemaal zelf bepalen hoe vaak en waar je stopt. Want de weg is het zeker meer dan waard!
Na zo’n 2,5 uur kwamen we aan in Milford, waar de boot klaar lag om de Sound te kunnen gaan verkennen. Voor de mensen die het verschil tussen een Soud en een Fjord weten, dien ik trouwens uit te leggen dat dit helemaal geen Sound is maar een Fjord! Maakt mij verder niet veel uit, want het was prachtig!!
Talloze regenvalletjes stroomden van de enorme, hoge, groene bergen die aan onze beide zijden lagen. Op regenachtige dagen heb je hier trouwens overal regenvalletjes. Maar wij hadden een zonnige dag (wel wat wolkjes). Niets over te klagen overigens!!!
Zal proberen een aantal foto’s up te loaden van de Milford Sound. Daarna ga ik weer snel door met mijn verhaal, want we gingen naar de adventure capital van Nieuw Zeeland: Queenstown!!! En dat belooft heel wat uiteraard!!

Ik heb nog zoveel meer geweldige foto’s, maar helaas is de tijd te kort om ze te plaatsen…
Er wacht namelijk al weer een volgende blog!! Snel verder lezen dus!

Groetjes van Tijs

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)