Voorpret Brazilië

Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. Alleen hier al zouden we zonder enig probleem een half jaar kunnen reizen.. en dan nog tijd tekort komen waarschijnlijk! Bekend vanwege het voetbal, samba, het Amazone-gebied en Rio met z’n stranden het het Christusbeeld. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven in Brazilië.. Daarom deze voorpretblog, de laatste in deze reeks voordat Jacqueline en ik op reis gaan! In onze globale planning is Brazilië ook het laatste land dat we mogelijk zullen gaan bezoeken. Maar of we er echt aan toe gaan komen blijft voorlopig nog de grote vraag!

 

Highlights:

 • Rio de Janeiro: De meest tot de verbeelding sprekende stad van Brazilië, misschien wel van heel Zuid-Amerika. Bekend vanwege het carnaval, de stranden (Copacabana, Ipanema), het alles overziende Christusbeeld en uiteraard voetbal. Rio de Janeiro spreekt gewoon voor zich verder…
 • Brasilia: De hoofdstad van Brazilië is een extreem moderne stad, opvallend vanwege haar futuristische gebouwen. Zestig jaar geleden was dit een onbewoond gebied zonder wegen, binnen vijf jaar tijd is een gigantische stad uit de grond gestampt waar nu 2 miljoen mensen wonen. Een waar architectonisch paradijs.
 • São Paulo: Een moderne stad, winkel- en modestad ook. Hoge wolkenkrabbers, groene parken bepalen het beeld van de stad.
 • Salvador de Bahia: Hier is het carnaval nog groter en leuker dan in Rio de Janeiro. Salvador is de stad van de Afrikaanse slaven. Dat merk je aan de muziek, keuken, muziek en dans. In deze stad is ook de dansvechtsport Capoeira ontstaan. Als de mogelijkheid er is, is het ook aan te raden om een Candomblé dienst bij te wonen.
 • Manaus: Deze hoofdstad van de Amazone is alleen per vliegtuig of boot te bereiken. Vanuit hier ontdek je de Amazone op een onvergetelijke manier. Erg bijzonder is ook de plek waar het zwarte water van de Rio Negro en het bruinwitte water van de Rio Solimões elkaar ontmoeten. Kilometer na kilometer stromen de witte en de zwarte rivier zij aan zij.
 • Nordeste: Fortaleza, Natal, Recife, Maceio. De noordoostkust is bezaaid met idyllische witte zandstranden, duinen, koraalriffen en jungle. Deze steden zijn een uitstekende uitvalsbasis om deze kustlijn te ontdekken. Fortaleza is een grote toeristische stad met een fantastisch nachtleven, dito stranden en bijpassend zon.
 • Jericoacoara: Surf- en hippiedom in het verre noorden van Brazilië. De enige plaats in Brazilië waar je de zon in de zee kunt zien zakken.. en dat zelfs door een gat in een rots.

 

 • Het Amazonegebied: Dit is het grootste tropische regenwoud ter wereld, waar meer beesten, bomen en planten voorkomen dan waar ook ter wereld. De Amazone, die stroomt van Peru tot aan de Atlantische Oceaan voorziet het gebied van een immense hoeveelheid water. Naast de prachtige flora en fauna is er ook gelegenheid tot ontspanning, zoals bijvoorbeeld bij het prachtige strandje bij Alter de Choa.
 • Iguaçu Falls: Op de grens met Paraguay en Argentinië liggen deze indrukwekkende watervallen. De Braziliaanse zijde staat vooral bekend om zijn panoramische vergezichten over de watervallen.
 • Chapada-diamantina NP: In het noord-oosten van Brazilië ligt dit nationale park. Bergen die uit de groene wildernis vanuit het niks steil omhoog rijzen, grotten met helderblauw water en hoge watervallen. Het stadje Lençois is het perfecte vertrekpunt om het park te verkennen. In dit nationale park vind je ook verstopte meertjes en natuurlijke glijbanen, zoals bijvoorbeeld bij Riberão do Meio.
 • Mamirauá Reserve: Een prachtig natuurgebied in de Amazonebekken, waar vele vele dieren leven. Zoetwater dolfijnen, kaaimannen, doodhoofdsaapjes etcetera. Maar vooral ook de zeldzame Uakari aap, die alleen hier leeft. 
 • Pantanal: Niet zo beroemd als de Amazone, maar dit gebied wordt ook wel de ecologische parel van Brazilië genoemd en is de beste plek in Zuid-Amerika om wild te spotten. In de regentijd staat 80% van dit gebied onder water, maar in juli is het kurkdroog. Door het ritme van de rivieren is het gebied vrijwel onbewoond door mensen. Maar er leven dus des te meer dieren.
 • Fernando de Noronha: Deze eilandengroep is zowel boven als onder water prachtig. Dit voormalige gevangeniseiland kent de prachtigste stranden, er zwemmen dolfijnen en onder water is een waar paradijs te vinden voor duikliefhebbers.
 • Ilha de Marajo: In het noordoosten van Brazilië ligt dit rustige, tropische eiland. Het eiland, dat ongeveer net zo groot is als Nederland, ligt voor de monding van de Amazone. In het regenseizoen staat de helft van dit eiland onder water, dus huizen worden op palen gebouwd op dit stuk .
 • Ilha Grande: Niet zo ver van Rio ligt dit eiland dat bekend staat om z’n stranden. Vroeger was het een gevangeniseiland, een lepra-kolonie en het territorium van piraten, tegenwoordig is het er heerlijk toeven voor toeristen. Het is een aanrader om te voet naar Praia Lopes Mendes, het mooiste strand van het eiland, te gaan. De tocht van ongeveer drie uur neemt je mee over heuvels langs panoramische uitzichten over het eiland. Voor de terugweg zou je je kunnen laten oppikken door een lokale visser uit het enige dorp op het eiland, Abraão. Mochten we tijds-technisch Brazilië halen tijdens onze reis, dan is dit wat mij betreft een potentiële afsluiter van de reis.
 • Morro de Sao Paulo: Dit heeft niets te maken met de reuzenstad. Integendeel, het is juist een ander uiterste. Een relaxed, tropisch plekje zonder auto’s op een heerlijk eiland. Ligt 60km uit de kust van Salvador en is ook echt een heerlijk eilandje om helemaal bij te komen en gewoon te genieten van het goede leven.
 • De trein vanaf Curitiba: In het zuiden van Brazilië ligt dit bijzondere spoortraject. Vanaf de leuke universiteitsstad Curitiba kun je per spoor doorreizen tot aan de kust. Onderweg ga je over en door grote groene bergen met een fantastisch uitzicht.

2 thoughts on “Voorpret Brazilië”

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)