County Kerry, de wilde Ierse westkust!

Deze trip naar Ierland was voor ons echt een onverwachts extraatje. Aangezien Jacq nog in haar kraamverlof zat en het zowel met haar als met Tirza ontzettend goed gaat, besloten we voor een korte vakantie te gaan. Niet te heet, wel baby-vriendelijk, niet te ver weg maar wel iets nieuws om te ontdekken. Dat werd Ierland! We kozen om in 12 dagen drie bestemmingen aan te doen in dit prachtige land, Kerry aan de wilde westkust was onze eerste stop!

 

Plannen aan het maken

 

De eerste keer op reis met Tirza

We gingen op reis met een baby van twee maanden.. dat was ook voor ons toch wel even spannend! Hoewel Tirza een lieve, vrolijke, rustige baby is hadden we wel het horrorscenario van een krijsende baby in het vliegtuig in gedachte. En hoe doe je dat in zo’n ander land met voeding en alles wat bij de verzorging van een baby hoort? Spannend, het was voor ons de eerste keer. En hoewel we goed ingelezen hadden en ik redelijk nuchter kon beredeneren dat ze ook in Ierland talloze baby’s hebben, hadden we vooraf wel gezonde spanning.

En de realiteit.. die was super! Vliegen met Tirza ging fantastisch, ze heeft geen kik gegeven maar juist heerlijk liggen slapen bij papa en mama. En wel alle stewardessen volledig ingepalmd natuurlijk. Gevoelsmatig hadden we toch maar voor het iets duurdere KLM gekozen (ipv een budget maatschappij) voor de service en het gevoel van veiligheid. Een baby vliegt gratis mee, maar kan wel volop bagage meenemen. Ook een kinderwagen (mits inklapbaar) is geen enkel probleem. Superfijn! Dus dat is ons erg goed bevallen.

Met Tirza het vliegtuig in!

Het verzorgen, verschonen en voeden in Ierland ging ook prima. We hadden ons misgerekend qua hoeveelheid melkpoeder, maar dat is uiteraard volop verkrijgbaar. Ook hadden we bewust niet voor de hele periode luiers meegenomen, maar ook nog bijgekocht in een Ierse supermarkt. Geen enkel probleem! Als we een hele dag op pad waren, hadden we van te voren gekookt bronwater in een thermosflesje meegenomen.  Dat bleef de hele dag op temperatuur en was ook voldoende voor de hele dag. Het water in Ierland is overigens gezond om te drinken, maar vanwege de chloorsmaak kochten we voor ons en voor Tirza bronwater. Het verschonen vergt soms een beetje creativiteit. Er zijn niet altijd ruimtes aanwezig met een verschoontafel. Dus soms in de kinderwagen, soms gewoon op tafel en soms in een rustig hoekje.

En weer een flesje..

 

En soms was het voor ons echt even zoeken welk tempo we aan hielden. Cheers!Reizen met baby betekent verantwoordelijkheid voor zo’n kleintje die het tempo in grote lijnen bepaalt. Meestal ging dat heel goed en combineerden we een flesje voor Tirza met een kop koffie of een pint voor ons. In het begin was het soms nog even zoeken. Willen we (lees: Tijs) niet te veel ondernemen en moeten we niet voor wat meer rust zorgen? Hoe zorgen we voor een goede balans? Laten we haar niet te lang in een autostoeltje zitten als we een dag op pad gaan met de auto? Niet dat het een groot drama was, integendeel, maar we hebben wel even moeten wennen. Vooral ook wat voor ons zelf goed voelt. Wat ook niet mee heeft geholpen is dat we in deze eerste fase op een locatie zaten die wat verder bij de meeste bezienswaardigheden vandaag lag in County Kerry. Al met al denk ik dat dit een heel normale zoektocht is voor jonge ouders die voor de eerste keer op vakantie gaan en dat we heel trots, blij en dankbaar mogen zijn hoe goed we het hebben gehad met z’n drietjes!

Tot zover de baby-beschouwingen… dan nu door naar wat we in dit gedeelte van Ierland hebben gezien!

County Kerry

Aan de westkust van Ierland ligt County Kerry, een van de mooiste gebieden van Ierland. Dit is ook het gedeelte van Ierland wat door de meeste toeristen wordt bezocht (m.u.v. Dublin uiteraard). Je vindt hier overweldigende natuur, prachtige steden en prachtige schiereilanden met een indrukwekkende kustlijn. Dit was voor ons onze eerste bestemming in Ierland, we verbleven hier vijf nachten in het stadje Listowel.

 

Listowel

In het noorden van County Kerry ligt Listowel. Dit was onze uitvalsbasis voor het ontdekken van dit gebied. Eerlijk gezegd is er in Listowel niet gek veel te doen. Het is een rustig stadje met een aantal pubs, een best gezellig klein centrum, een oude kasteeltoren en een riviertje. Jaarlijks hoogtepunt is de literaire week van dit stadje dat prat gaat op zijn literaire inslag en schrijvers. Jawel..

Voor ons als jong gezinnetje was dat best prima, gewoon een rustig stadje. We wandelden lekker door het stadje en langs de rivier, aten een keer (Irish stew) in de lokale pub, dronken koffie in een gezellig koffietentje (met verse scone er bij!). En dat alles in een rustig tempo met volop tijd voor Tirza.

Lunch voor papa en Tirza

 

Soms stuit je dan op een kleine uitdaging. Zoals die keer dat ons wandelpad onder een brug ging. Tot die tijd was het een breed grindpad, heerlijk om op te wandelen. Maar onder de brug was het pad vervangen door een ijzeren stellage. Dus moesten we creatief (eerst Tirza, daarna de kinderwagen in delen) onze route vervolgen. Maar ook dat lukte uiteindelijk!

En daar paste de kinderwagen niet...

Qua locatie om Kerry te ontdekken was Listowel niet ideaal. Het was nog redelijk ver rijden naar de highlights van het gebied, zoals Killarney National Park, de Ring of Kerry en Dingle Peninsula. Wel lag het voor ons op een gunstige locatie om naar onze volgende bestemming in Galway County, meer in het noorden van Ierland.

Kortom, onze conclusie over Listowel.. je mist er niets aan als je er niet bent geweest, maar toch was het wel een fijn plekje voor ons! Een volgende keer zouden we echter wat meer in de buurt van Killarney of de schiereilanden willen verblijven.

 

Killarney National Park

Een van de mooiste stukjes van County Kerry is Killarney National Park. Een uitgestrekt gebied vol bossen, meren en bergen. Je vindt hier verlaten kastelen, prachtige landhuizen en abdijen. Het hart van het park wordt gevormd door drie meren, die allen met elkaar verbonden zijn. Rondom deze meren vind je diverse bezienswaardigheden, zoals oude bruggetjes, kastelen, watervallen en abdijen.

Wij maakten in dit park een mooie wandeling. Ons startpunt was bij Muckross House, een prachtig oud landhuis uit de 19e eeuw. Je kunt het gebouw van binnen bezoeken inclusief de prachtige tuinen op het landgoed. Dat deden wij niet, we zochten de natuur op! Tirza in de draagzak en gaan maar. We wandelden door de bossen, langs met mos begroeide rotsen, over oude bruggetjes en langs het prachtige meer. Halverwege de wandeltocht kwamen we uit bij een gezellige theehuisje. Mooi momentje voor een flesje voor Tirza en een kop koffie (plus gebakje) voor ons!

 

Killarney National ParkKillarney National ParkKillarney National Park

De terugweg leidde ons wederom langs het mooie meer, dwars door de prachtige natuur. Helaas begon het op het einde te regenen, dus besloten we het uitstapje naar de waterval achterwege te laten. Zo eindigden we de volle dag wandelen weer bij het Muckross House met een flesje voor Tirza en konden we weer op naar huis!

Dit was voor ons de eerste lange wandeling met Tirza. Heerlijk om haar rond te dragen in de draagzak en ook fantastisch hoe Jacqueline het uitgehouden heeft. Nog geen twee maanden na de bevalling nu al weer volop op pad!

 

Met de auto naar Dingle Peninsula!

Een van de bekendste routes in Ierland is de ‘Ring of Kerry’. Met de auto rijd je dan rond over een van de schiereilanden in dit gebied. Alternatief voor deze route ligt op Dingle Peninsula, iets korter en minder druk. Als je naar een kaartje van Ierland kijkt zie je in het zuid-westen vijf schiereilanden die met wat fantasie nog het meeste op vijf vingers lijken. Peninsula Dingle is de bovenste van deze vijf, vernoemd naar het kleine stadje Dingle. Wij besloten dus de route over Dingle Peninsula te gaan rijden. Prachtige vergezichten, verlaten strandjes, kleine dorpjes… heerlijk!

Dingle Peninsula

Connor Pass is de weg die de Peninsula doorkruist. De weg was smal, al rijdend moesten we dus oppassen voor tegemoetkomend verkeer. Op een heldere dag heb je hier fantastische uitzichten. Wij hadden een dag met mist en regen, maar op momenten dat we door de mistflarden was het zeker prachtig! Bij de parkeerplaats vlak voor de top was een wandelpad dat leidde naar een verborgen meertje. Regen en wind trotserend moest ik dat toch even opzoeken!

Connor Pass @ Dingle Peninsula

Dingle is het traditionele havenstadje en tevens de grootste plek op de peninsula. Een bezoek waard vanwege dolfijn Fungie (je kunt er talloze tours boeken), maar zeker ook om de vele pubs, restaurantjes en winkels. Dit maakt het tot een aangenaam plaatsje om doorheen te flaneren. Wij bezochten ook de lokale brouwerij (Dingle Brewing Company). Het bier, vernoemd naar een stoere ontdekkingsreiziger, smaakte heerlijk. De tour door de brouwerij zelf was tamelijk summier.

Dingle

De Slea Head Drive is het hoogtepunt van deze fantastische route. Hier vind je talloze mooie plekjes, fantastische uitzichten, historische gebouwen en kleine dorpjes. Helaas voor ons hadden we dit stukje niet helemaal goed gepland en hadden we te veel tijd besteed eerder op de dag. Met Tirza die honger begon te krijgen was het laatste stuk van deze Slea Head Drive voor ons wat gestresst. Desondanks toch kunnen genieten van deze heerlijke route om te kunnen rijden!

Slea Head Drive @ Dingle PeninsulaGallarus Oratory, Slea Head Drive @ Dingle PeninsulaSlea Head Drive @ Dingle Peninsula

Of de route over Dingle Peninsula mooier is dan de wat bekendere Ring of Kerry weet ik niet. Waarschijnlijk is dat grotendeels ook afhankelijk van het weer en het uitzicht dat je hebt. En ook met iets minder weer zijn beide routes hoe dan ook fantastisch om te rijden!

 

Daarmee kwam al weer een einde aan ons verblijf in County Kerry. Er is in dit gebied nog zoveel meer te doen en te zien, maar daarvoor zullen we een andere keer terug moeten keren. We hebben lekker rustig aan gedaan met z’n drietjes, maar toch prachtige natuur gezien. Vanuit Listowel reden we een volle dag langs ‘the Wild Atlantic Way’ door naar het prachtige Galway waar we in Connemara National Park ons volgende verblijf zouden hebben. Daarover meer in een volgende blog!

 

 

Meer foto’s:

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)