Marrakech: verslag en filmpje

December 2011 had ik een vakantieweekje over en al snel vond ik goedkope tickets bij Ryanair naar Marrakech. Die keuze was dus snel gemaakt. Zonnig klimaat, een fascinerende stad in een prachtig land. En ik heb er geen spijt van gehad, het smaakt zelfs naar meer. Ik ben dol op de drukte en gekte van een land als Marokko. Al je zintuigen op scherp als je door de Medina of over een van de Soeks of over het centrale plein dwaalt. Geniet van de rust die daarentegen in de prachtige moskeeën heerst. Laat je vooral niet te veel afleiden door de vele opdringerige verkopers en andere afzetters, zeg vooral veel en snel ‘nee’. Bezoek het mooie Bahia paleis en de ruïnes van het El Badi paleis (met vele ooievaars) of de oude godsdienstschool Ali ben Youssef Medersa.

Ik heb een glimp van de rest van het land kunnen opvangen door een tour te boeken die me in 3 dagen door het Atlasgebergte naar de Sahara heeft gebracht. Hierbij ging het laatste stukje op een van de vele ‘schepen van de woestijn’. In de nacht was het ijskoud in de bedoeïenentent, maar de sterrenhemel was onvergetelijk. De tour brengt je langs diverse plekken, zoals Ait Ben Haddou, Ouarzazate, de vallei van de rozen en de Dades Gorges. Kortom, je ziet in korte tijd best veel van het land… waaronder het prachtige Atlas-gebergte en het einddoel, de Sahara.

Meer informatie over Marrakech is hier te vinden.

 

Tips van Tijs:

  • Hostel Waka Waka: Perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten voor de solo-reiziger.
  • Woestijntour: Combineer het met een tour door het Atlasgebergte naar de Sahara (2 of 3 dagen). Gedurende deze tour kom je op diverse plekken in Marokko. Relatief goedkope en makkelijke manier om in korte tijd vrij veel van het hele land te zien. Deze tours zijn overal te boeken in de stad.
  • Verdwaal in de Medina. Je krijgt het echte Marokko-gevoel door te dwalen in de nauwe straatjes van de Medina. De vele winkeltjes, leerlooierijen, alle kleuren, geuren, geluiden.. het is een feest voor al je zintuigen. Houd vooral ook wat plek vrij in je tas voor een van de vele prachtige lampen, schaaltjes of andere koopwaren. Schroom ook niet om flink te onderhandelen op de Soek, dat is onderdeel van het avontuur.
  • Djemaa el Fna. Het centrale plein is vooral in het begin van de avond een drukte van jewelste. Ontelbaar veel eetgelegenheden zijn uitgestald, slangenbezweerders, verhalenvertellers, mannen met apen en nog veel meer figuren.. Pas wel op, al deze aanwezigen willen natuurlijk iets aan je verdienen. Voor je het weet heb je een aapje op je schouders zitten en staan er 5 man om je heen om jou naar hun eettentje te lokken.
  • Kijk je liever van een afstandje toe naar al die drukte en gekte? Neem dan plaats op het dakterras van Cafe de France. Overigens moet je hier vooral naar toe gaan voor het uitzicht, niet voor het eten of de vriendelijke bediening. Houd het dan ook vooral bij een Marokkaanse muntthee.
  • Ik had ‘slechts’ een week de tijd, maar Marrakech is perfect om te combineren met een bezoek aan een van de andere Koningssteden in Marokko, het Atlasgebergte en de Sahara. En van wat ik gezien heb is het werkelijk een prachtig land met heel veel lieve en gastvrije mensen (als je voorbij de vele opdringerige verkopers kunt kijken).

 

Het filmpje dat ik heb gemaakt over mijn trip naar Marrakech. 

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)