Voorpret Colombia

Medio 2014 gaan Jacqueline en ik voor een half jaar naar Zuid-Amerika.. De voorpret en voorbereidingen zijn reeds in volle gang. Per maand zullen we beide op onderzoek gaan naar een land. Voor januari ben ik (Tijs) op onderzoek gegaan naar Colombia. Jacqueline is aan de slag gegaan met Ecuador.

Colombia is een van de landen waar ik op voorhand van denk dat ik het echt fantastisch ga vinden. Tijdens het lezen werd ik al enorm enthousiast over dit land. Prachtige natuur, ultiem relaxen op prachtige stranden, fantastische cultuur. Je moet er soms wat meer moeite voor doen, maar de beloning is dan ook formidabel. Als reiziger heb ik een voorliefde voor de wat minder bekende bestemmingen. En Colombia is volgens mij zo’n pareltje.

Colombia heeft door het verleden nog het imago van een gevaarlijk land, maar eigenlijk is dat al een hele tijd niet meer zo. Lees hier een bijzonder leuk artikel over het grootste risico van Colombia… namelijk het risico dat je er langer wilt blijven. En natuurlijk is het zaak om op te blijven letten en geen onnodige risico’s te nemen..

Een free travel guide van de Belgische Inge die in Colombia woont is hier te vinden.

 

Heb je tips voor Colombia? Laat dan vooral een berichtje achter!

 

Kaart Colombia

 

Highlights:

 • San Blas eilanden: Behoren eigenlijk tot Panama, maar zijn via Colombia ook prima te bereiken. Denk aan het plaatje van paradijselijke eilandjes dat je kent van ansichtkaarten of films… waarschijnlijk maak je dan een realistische voorstelling van de San Blas eilanden.
 • Capurganá en Sapzurro: Aan de grens met Panama liggen deze twee parels aan de Caribische kust. Midden in de jungle, aan de smaragdgroene zee. Zo’n plek waar je wel rustig aan moet doen en moet genieten. Vanaf hier zijn de San Blas eilanden te bereiken.
 • Tayrona National Park: Misschien wel het mooiste gebied van Colombia. Tot een aantal jaar geleden nog het strijdtoneel van de FARC, maar nu een van de mooiste toeristische bestemmingen van Colombia. Ultiem genieten en relaxen lijkt het motto van deze bestemming te zijn. Het kost een beetje moeite om er te komen (stukje lopen), maar dan slaap je in een tentje of hangmat onder de palmbomen. En overdag chill je op een van de prachtige stranden en geniet je van al het moois van de omgeving. Ultimate guide to Tayrona National Park. Overnachten kan bijvoorbeeld op Don Pedro camping. En op deze site nog een stuk of 10 tips.
 • Ciudad Perdida: Een prachtige meerdaagse wandeling leidt je er naar toe… De ‘verloren stad’ wordt ook wel de mooiere versie van Machu Picchu genoemd. Of dat echt zo is weet ik niet, maar het is wel minder toeristisch en authentieker. Midden in de jungle werd de stad gebouwd in het jaar 800 (650 jaar voor Machu Picchu) en in 1972 werd hij herontdekt. Uitgebreide, mooie verslagen vind je hier of hier.
 • Bogotá: De hoofdstad van Colombia. Een stad van uitersten, rijkdom en armoede zijn naast elkaar te vinden. La Candelaria is de mooiste wijk van de stad. Een aantal jaar geleden nog het terrein van guerilla’s en drugsbendes, nu een bruisende wijk waar je kunt genieten van de koloniale invloeden.
 • Cartagena: Waarschijnlijk de mooiste stad van Colombia met een drukke haven, koraalriffen voor de kust en een fantastisch bewaard gebleven koloniaal centrum met een gigantische verdedigingswal om zich te beschermen tegen de piraten. Tegenwoordig ook een hippe badplaats met luxe resorts aan de nabijgelegen witte stranden. Cartagena has it all!
 • Mompox. Mooi koloniaal stadje (Unesco werelderfgoed).
 • Isla Gorgona: Een voormalig zwaarbewaakt gevangeniseiland. Nu een nationaal park waar je kunt genieten van prachtige natuur.
 • Medellín: Ooit de moordhoofdstad van de wereld en het centrum van mondiale cocaïnehandel. Pablo Escobar heerste hier. Drugsbendes en FARC zijn de stad nu uitgedreven, het moest het nieuwe toeristencentrum worden van Colombia. Maar tegelijkertijd heeft het beruchte verleden met de lokaal aanbeden Escobar nog altijd de grootste aantrekkingskracht op bezoekers.
 • Het koffiegebied. Colombia staat bekend om z’n koffie en toevallig is het koffiegebied ook nog eens van de mooiste gebieden om te bezoeken. De metershoge palmbomen en uiteraard koffieplantages zijn hier zeer de moeite waard. Het dorpje Salento vormt een goede basis om dit gebied te verkennen.
 • Peninsula de Guajira: Het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika is zeer off the beaten track. Tijdens het regenseizoen praktisch onbereikbaar, dus voor ons waarschijnlijk geen optie.
 • San Agustin: Een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika, beroemd om de vele beelden. Veelal beelden van figuren die halfmens en halfdier zijn.
 • Caño Cristales: De rivier die ook wel “de rivier van de vijf kleuren” en “de rivier die is weggelopen uit het paradijs” wordt genoemd, wordt door velen als mooiste rivier van de wereld beschouwd. Een absoluut natuurwonder.

 

Voor dit stukje voorpret over Colombia heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de informatie die te vinden is op zuidamerika.nl en reisbijbel Colombia.

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)