We <3 Buenos Aires, deel 1

We verblijven een volle week in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Buenos Aires is groots, levendig, kleurrijk, sexy.. kortom, een fantastische en fascinerende stad. Tango en parilas (vleesrestaurants) kom je overal in de stad tegen, wij genieten er volop van. Velen zijn al verliefd geworden op het Parijs van Zuid-Amerika en ook bij ons slaat er een vonkje over. Deze blog gaat over het eerste deel van onze week in Buenos Aires.

Een eigen appartementje
Via airbnb hebben we een eigen appartementje gevonden in San Telmo, een van de kleurrijke en levendige wijken in het hartje van Buenos Aires. Het appartement is heerlijk, kleurrijk met veel licht van buiten door de openslaande deuren. Wij voelen ons onmiddellijk helemaal op onze plek hier.

San Telmo
Het wijkje waar wij tijdelijk wonen is dus San Telmo. Op zondag is hier altijd een grote markt in een van de straten, waar allerlei artistieke producten verkocht worden. Helaas begint het flink te regenen nadat wij geïnstalleerd zijn, dus laten we de markt aan ons voorbij gaan.

Het wijkje zelf bestaat uit leuke, kleine straatjes vol met restaurantjes, cafés en winkeltjes. Ook vormt San Telmo het hart van de tango, wat overal terugkomt in de wijk.

Ook onze Australische vriendjes Mike en Kate hebben een mooi eigen appartementje in deze wijk gevonden. Het spreekt dus voor zich dat we elkaar regelmatig hebben opgezocht!

Scam & the city, part 1
Nadat de regen iets minder was geworden, zijn we er op uitgegaan om boodschappen te doen. Op de weg terug werden we door een vrouw aangesproken dat er een vieze substantie op de tas van Jacqueline was gevallen. Na de eerste verbazing hierover, bedankten we haar en zijn we weggelopen. Waarschijnlijk is dit de enige goede reactie geweest. Al maanden worden we gewaarschuwd voor situaties waarin een vieze vloeistof over je heen wordt gegooid (onder het mom van vogelpoep ofzo), waarbij je hulp krijgt om het schoon te maken. Na deze hulp zijn je waardevolle spullen verdwenen. Wij liepen gelukkig door, hadden al onze spullen nog en ontdekten later dat niet alleen de tas van Jacq vol viezigheid zat, maar ook mijn tas en onze kleren. Gelukkig dat we de volgende dag toch al was moesten doen.

Scam & the city, part 2
Nadat we geluncht hadden moesten wij nog enkele dingen regelen, een siësta houden etc. Tegen de avond hadden we weer met onze Australische vrienden afgesproken voor een paar biertjes, steak en tango.
Op weg naar het café waar we elkaar weer zouden treffen, werden we aangesproken door een man van middelbare leeftijd met de vraag waar het Plaza de Mayo is. Wij hadden geen idee, maar wilden wel even op de kaart kijken. De man blijkt Nederlander te zijn en al gauw gaat het gesprek naar wat hij heeft meegemaakt. ‘Jeroen’ vertelt hoe hij toen hij een café uitkwam slachtoffer is geworden van beroving. Dezelfde truc als wij eerder de dag mee te maken hadden gehad, maar hij was wel alles kwijtgeraakt. Terwijl ‘Jeroen’ vertelde, bekroop ons al een gevoel dat dit niet klopte. Maar hij bouwde zijn verhaal goed op, kwam in onze comfortzone en uiteindelijk kwam de vraag of wij hem misschien konden helpen. Ambassade kon hem niet helpen, politie wilde niet. Al was het maar voor een overnachting. We voelden ons totaal niet prettig bij zijn aanwezigheid en hebben hem 100 Pesos (7 euro) gegeven voor een overnachting in een hostel en zijn gegaan. Tijdens zijn verhaal voelden we continu al dat het niet klopte, maar omdat het zo goed was opgebouwd konden we dat niet hard maken. Eenmaal bij Mike en Kate aangekomen, bevestigden ze dat ze al wel eens over deze truc gelezen hadden. Wat blijkt, we zijn een zeer professionele oplichter tegengekomen. Deze man haalt deze truc waarschijnlijk al een jaar of tien uit. Zie ook dit stukje op wikitravel, onder kopje ‘Stay safe’.

Tango!
Na ook weer bijgekomen zijn van dit avontuur en met z’n vieren wat biertjes gedronken te hebben gingen we naar het Plaza Dorrego. Dit plein staat bekend om de Tango, hier wordt volop gedanst en worden shows gegeven. Midden op het plein was tussen de terrasjes een groot stuk vrijgehouden, waar twee professionele dansers de tango dansten. Er omheen zaten mensen op de terrasjes, te genieten van de dans en het heerlijke leven. Na een tijdje gingen de dansers met de pet rond en werd de dansvloer ingenomen door diverse mensen die de tango dansten. Jonge stellen met veel energie en oude rotten die in een wat langer tempo dansten. Heerlijk om te zien!

Zo dansen de professionals

en zo dansen de liefhebbers

Wij keken toe en dronken er een biertje bij…

Uitsteakend!
Na genoten te hebben van de tango, moesten onze maagjes weer gevuld worden. Mike had uiteraard een plan paraat en we gingen naar een parilla. We bestelden diverse gerechten om samen te delen. Uiteraard een goed stuk vlees, maar ook provoleta. Dit is een gegrilld stuk kaas, wat erg lekker smaakte. Als verrassing had Kate ‘pinguinitos’ besteld. Dit zijn pinguïnvormige wijnkaraffen, erg grappig! En zo kwam er een einde aan een heerlijke eerste dag… en dat ondanks de twee (pogingen tot) scams waar we mee te maken kregen.

Choripan!
Maandag begon regenachtig, dus wij hebben lekker uitgeslapen. Daarna was het tijd voor een lekkere lunch met onze vrienden.
Mike heeft er een persoonlijke missie van gemaakt om de culinaire goeroe van Buenos Aires te worden in twee weken en heeft tot in detail de beste eetplekken in kaart gebracht. Wij hoefden in dit geval dus alleen maar te volgen tot we bij een oud, klein restaurantje aankwamen. Zonder tafeltjes, met barkrukken. En een grill vol vlees. Hier bestelden we choripan. Een simpel broodje met een heerlijke chorizoworst (niet de Spaanse droge variant, maar een Argentijnse, zeer smaakvolle worst). Daarop konden we enkele sauzen smeren die in grote potten op de tafels stonden. Zo simpel, maar ontzettend lekker.

Zelf tango leren dansen
Maandagavond hebben we samen met Mike & Kate een tangoles genomen om zo de eerste stapjes van de tango ons eigen te maken. Ik heb vele wonderbaarlijke talenten (al zeg ik het zelf), maar van enig ritmegevoel en danstalent is absoluut geen sprake. Toch ging het volstrekt tegen mijn verwachting in nog best aardig en aan het eind van de les waren we in staat om enkele tangostapjes te zetten. Voorwaar een heel behoorlijk resultaat!

Kerkhof van Recoleta
Dinsdag zijn we naar Recoleta gegaan. Het kerkhof in deze wijk is een van de beroemdste plekken van Buenos Aires. Haar bekendste ‘bewoner’ is Evita Peron, waar de meeste toeristen op af komen. Behalve Eva liggen er talloze presidenten, hoogwaardigheidsbekleders en prominenten uit Argentinië.

Het kerkhof was immens qua oppervlakte en qua bouwwerken. Je kunt het echt een ‘dodenstad’ binnen de stad noemen. De graven, allemaal kleine huisjes, waren stuk voor stuk indrukwekkend en ietwat protserig. We hebben er van genoten om door het kerkhof heen te (ver)dwalen, vaak zonder enige andere toerist om ons heen, terwijl we van de enige verbazing in de andere vielen.

Taco Tortilla Tuesday!
In de middag hadden we bij een Uruguayaans restaurant nog een chivito op, maar het culinaire hoogtepunt van de dag lag in de avond. We waren bij Mike en Kate uitgenodigd om taco’s te komen eten. De taco’s werden tortilla’s, maar het smaakte er niet minder om.

Daarnaast was er een heuse dartscompetitie georganiseerd waarbij het na een lange en spannende strijd uiteindelijk een gelijkspel werd tussen Australië en Nederland.


(zo lijkt het net alsof ik dit pijltje in de bullseye heb gegooid, maar in de werkelijkheid kwam hij van de trefzekere hand van Mike)

Uiteindelijk werd het een lange en gezellige avond en nacht, waarna we rond een uur of vier maar weer eens naar ons eigen appartementje rolden.

Ook nog even tango oefenen..

Oh nee, dit heeft helemaal niets met tango te maken…

Puerto Madero
De volgende ochtend middag stonden we op tijd op om weer een ander deel van deze prachtstad met een bezoekje te vereren. We gingen naar Puerto Madero. Dit is het oude havengebied, dat tegenwoordig onwijs mooi is opgeknapt en daarmee erg trendy en levendig is geworden met vele cafeetjes en restaurants. In de nabijheid van dit havengebied torenen hoge moderne kantoorgebouwen af tegen de blauwe hemel, aan de haven staan nog diverse oude kranen. Samen vormt dit een prachtig uitzicht, dat het beeld van Puerto Madero bepaalt.

We bezochten hier ook nog een oud oorlogsschip, dat nu was ingericht als museum. Maar het was voor heerlijk om hier rond te wandelen, terwijl de zon op onze gezichten brandde.
Ook kwamen we hier nog het Plaza Reina de Holanda tegen, een gift van diverse grote Nederlandse bedrijven aan Argentinië.

We sloten Puerto Madero af met een heerlijke sandwich bife de chorize ‘completo’ (met kaas, ei, en ham) bij een straattentje. Dit overvolle broodje is min of meer de Argentijnse variant van de door ons zo geliefde chivito uit Uruguay. We genoten!

Dat broodje moest er wel weer afgelopen worden en vlakbij Puerto Madero is daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. Het Reserva Ecologica Costanera Sur is een natuurgebied dat verbazingwekkend dichtbij het hartje van Buenos Aires ligt. Hier geen voorbijrazend verkeer, maar het geluid van vele vogels. We liepen een lekker lang stuk door dit grasgebied en genoten van de rust.

Bife de Chorizo
Die avond gingen we met z’n tweetjes lekker eten bij een goede Parilla. Gran Parilla del Plata is een oude slagerij, die nu is omgebouwd tot een heerlijk vleesrestaurant. We werden weer getrakteerd op een fantastische bife de chorizo. Waarschijnlijk val ik ondertussen in herhaling, maar wat een geniaal stuk vlees kregen we weer voorgeschoteld met een lekker flesje wijn. We waren weer erg gelukkig.

Buenos Aires, deel 2
Om de lap tekst niet te lang te maken volgt de rest in het tweede deel over Buenos Aires. We zijn hier namelijk een week, dus maken het nodige mee! In het volgende deel onder andere een zoektocht naar pindakaas, zeven gangen genieten, dwaze moeders, saté-friday, de kleuren van la Boca en nog veel meer!

De eerste foto’s van Buenos Aires

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)