Helsinki in één dag!

Tijdens onze citytrip naar Tallinn, maakten Jacqueline en ik gebruik van de mogelijkheid om ook voor één dag naar Helsinki te gaan. Deze twee hoofdsteden liggen namelijk op slechts anderhalf uur varen van elkaar vandaan. Ideaal voor een gecombineerde stedentrip dus! In deze blog onze avonturen in de hoofdstad van Finland, Helsinki!

 

Tallinn of Helsinki?

Het antwoord op deze vraag is wat ons betreft heel simpel: Tallinn. Leukere stad, meer te doen, goedkoper. Een prachtig oud historisch centrum, Scandinavische invloeden, herinneringen aan de Sovjet tijd en sfeervolle wijken met een oud industrieel terrein dat tegenwoordig hip en creatief Tallinn samenbrengt. Klik hier voor de blog over Tallinn.

Helsinki daarentegen is een grotere stad, minder gezellig, maar wel met een aantal bezienswaardigheden. Leuk om te bezoeken, zeker aan te raden voor een dag.

 

De ferry van Tallinn naar Helsinki 

Wij boekten een dag van te voren tickets voor de ferry bij Linda Line Express. Deze vind je vlak bij het gigantische betonnen bouwwerk Linnahall en het gezellige café Klaus. Klik hier voor de locatie van Linda Line. Deze ferry schijnt de snelste verbinding richting Helsinki te hebben en vertrekt meerdere keren per dag. Wij kochten tickets voor de ferry van 8 uur in de ochtend en avond. Een mooie tijdsspanne om de stad te bezoeken.

De ferry deed er zo’n anderhalf uur over, waardoor we rond kwart voor tien in Helsinki stonden!

Met de ferry naar Suomenlinna

Aankomst in Helsinki, vol met kleine eilandjes!

 

Onze invulling van één dag in Helsinki!

Wij brachten een dag door in Helsinki. Vooraf hadden we al wel wat onderzoek gedaan (bron 1, bron 2), al wandelend kwamen we ongeveer op onderstaande route uit. Tussen de verplichte bezienswaardigheden door is het vooral ook heerlijk om van de route af te wijken. Dat is natuurlijk wat wij vooral ook gedaan hebben.

 

Stop 1: Kauppatori: marktplein aan het water

De eerste stop nadat je van de ferry vanuit Tallinn afstapt is Kauppatori. Je vindt hier een aantal prachtige oude gebouwen, een indoor foodmarkt en diverse kraampjes met prullaria voor toeristen (koelkastmagneetjes, yeah!) en met Finse lekkernijen (krijg je al trek in rendierkebab?). Perfect startpunt om de dag in Helsinki te beginnen.

Tevens is dit de plek waar de ferry richting Suomenlinna vertrekt. Loop voorbij de toeristenboten en kies voor de voordeligere lokale ferry naar dit eiland. Deze ferry vertrekt meerdere keren per uur en je hebt ook nog eens een heerlijk uitzicht op Helsinki, de haven en de vele eilandjes van deze stad.

Helsinki

Uitzicht vanaf de boot op het marktplein, haven en in de achtergrond de Kathedraal!

 

Stop 2: Suomenlinna

Een van de boeiendste bezienswaardigheden van Helsinki is het eiland Suomenlinna. Toegang tot het eiland zelf is gratis, je vindt bij aankomst een Tourist Information waar je een kaartje van het eiland kunt krijgen. Je bereikt het eiland met de ferry (5 euro) vanaf Kauppatori, de marktplaats aan de haven.

In het Fins betekent dit ‘Fins Fort’  en dat is ook precies wat het is. Al eeuwenlang speelt dit eiland een belangrijke rol bij de bescherming van de stad. Je vindt hier een oud fort, barakken en huizen om de soldaten te huisvesten, verdedigingswerken en diverse musea. Maar het is vooral leuk om over het eiland heen te wandelen langs de oude verdedigingsmuren en kanonnen. Eindpunt van de wandeling de imposante Koningspoort, die ooit tijdens de Zweedse heerschappij voor hun koning werd gebouwd. Vanuit daar wandel je weer terug richting de ferry. Terug naar de Kauppatori, waar het marktje op je wacht. Lunchtijd!
Suomenlinna

 

Stop 3: de kerken van Helsinki!

Na de flinke wandeling op Suomenlinna en een goede lunch terug bij Kauppatori wordt het tijd om de kerken met een bezoek te vereren. Dit levert je ook een mooie wandeling door het centrum van Helsinki op!Oespenski kathedraal

De eerste toeristentrekker is de Russisch-Orthodoxe Oespenski Kathedraal op het schiereiland Katajanokka, dat verder vol staat met prachtige gebouwen in Jugendstil en Art Nouveau stijl. Dat je het even weet! Deze kathedraal is volledig uit baksteen opgebouwd met een dak van 13 gouden uivormige koepels, staande voor Jezus en zijn 12 apostelen.

 

Senaatsplein en Kathedraal van HelsinkiVanuit hier loop je door naar het Senaatsplein (Senaatintori) waar de imposante witte kathedraal van Helsinki staat. De steile trappen aan de voorkant van de kathedraal worden bevolkt door tientallen mensen die uitkijken over het plein met in het midden het standbeeld van Tsaar Nicolaas I. Rust even uit op de trappen, geniet van de bedrijvigheid op het plein, neem nog even een kijkje in de kathedraal.. en weer door!

 

Dit keer gaan we door naar ‘the Rock Church’. Rock Church HelsinkiOnderweg kom je eerst nog langs het centraal station van Helsinki, de moeite waard om ook even binnen te kijken! Verwacht in Temppeliaukio, de officiële naam van the Rock Church, geen gitaren, drums en knallende bas. Hier tref je slechts orgelmuziek, maar wel in een bijzondere omgeving. Deze kerk is in de rotsen uitgehouwen en afgedekt met een grote koepel van koper en glas, waardoor een zee van licht binnenvalt op de ruwe rotswanden. Kortom, een bijzonder bouwwerk!

Al ronddwalend door de stad kwamen we ook nog langs een vierde kerk, de Johannes kerk. Blijkbaar de hoogste kerk van Finland. Hoppakee, ook weer gezien!

 

Stop 4: Helsinki Design District & centrum

Na al deze kerken dwaalden we nog even door het centrum en het Helsinki Design District. In dit gedeelte van het stadscentrum vind je zo’n 200 kleine winkeltjes vol kunst, antiek, mode en creatieve frutsels. Wel duur, want Finland.

Ook was het voor ons weer etenstijd! In een land waar je de hoofdprijs betaalt voor een simpele pizza, vonden we toch een pareltje! Café Bar no 9 was zo’n plekje. Betaalbare biertjes, lekker eten, goede atmosfeer… een perfecte afsluiter van een dagtrip Helsinki dus!

 

Terug naar Tallinn!

Rond de klok van acht pakten wij de ferry terug naar Tallinn. Helsinki was leuk voor een dag.. geen stad met een charmant centrum vol nauwe straatjes en kleine pleintjes. Maar wel aan te raden voor een dagtrip! Hoogtepunt was de mooie wandeling over Suomenlinna, we bezochten diverse kerken (waarvan de rotskerk ons verraste) en vonden uiteindelijk een leuk plekje om te eten en de dag af te sluiten. En eenmaal terug in het door ons zo geliefde Tallinn werden we ook nog eens verrast door een prachtige zonsondergang vanaf Linnahall!

Uitzicht op Tallinn vanaf de ferry..
Terug in Tallinn!

 

Foto’s:

 

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)