Oh Rio, Cidade Maravilhosa!

Rio… Stad van samba, voetbal, carnaval, favelas en stranden. Vrolijk, sexy en vol leven. Wij hadden het geluk dat we onze reis in deze fantastische stad konden afsluiten. Het duurde heel even voordat Rio ons in haar greep had, maar daarna genoten we volop van The Marvelous City!
Zes dagen Rio, in deze blog het eerste deel! Onder andere over de wijken Lapa en Centro, samba, voetbal en Ipanema.

Airbnb in Lapa
We vonden via Airbnb een klein, maar erg cool appartement op de grens van Lapa en Santa Therasa. Geweldige locatie, aangezien dit volgens mij de twee leukste wijken van Rio zijn om te verblijven. Ipanema en de Copacabana trekken de meeste toeristen, maar een ander deel van Rio vind je in deze levendige wijken. Hier tref je de oude koloniale huizen, de straten met kasseien, kleurrijke versieringen, graffiti en het leven op straat. Daarbij is Lapa ‘the place to be’ voor Samba en uitgaangsgelegenheden.

We werden door Alex, de eigenaar van de airbnb, erg vriendelijk ontvangen. Souveniertje, paar koude biertjes in de koelkast en een kleine rondleiding door de wijk. Super!
Onze eerste avond in Lapa bleven we lekker in ons appartementje, ook omdat het buiten weer eens flink regenachtig was. We kookten een flinke pan pasta, speelden wat potjes kaart en hadden zo een rustige avond.

Lapa en Centro verkennen
De eerste dag in Rio gebruikten we om Lapa en Centro te verkennen. Vanuit het airbnb hadden we een kaart meegekregen die zo groot was dat we er echt niets mee konden. We moesten dus zelf een beetje op onderzoek uit. Daarom (ver)dwaalden we lekker door onze wijk Lapa en door Centro. Lapa is een zeer levendige wijk met vele restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. The place to Samba! Overdag is het iets rustiger, maar er zijn nog altijd ruim voldoende mogelijkheden voor een biertje of wat te eten!
Ook bleek er een festival (Vozes de Brasil) aan de gang te zijn deze week, vol met muziek, theater en studenten. Zo genoten we al van het eerste muzikale klanken van Rio.

Vozes de Brasil

Arcos de Lapa

Vanuit Lapa liepen we door naar Centro. Dit is het commerciële centrum van de stad. Grote, hoge, moderne gebouwen worden afgewisseld door kleine, nauwe straatjes met talloze winkeltjes (vol Havaianas) en marktjes. Een drukte van belang!

We vonden een kleine kerk, ingesloten door gigantische moderne gebouwen. Een bibliotheek met een indrukwekkende verzameling oude boeken. Het theater (dat helaas net gesloten was). Een kathedraal die.. tja.. vooral opmerkelijk te noemen is. Al met al een erg interessant stuk van Rio, terwijl het toch niet hetgeen is waar de stad zo bekend om staat!

Dit is dus een kathedraal….

De reden waarom we zoveel bellende mannen zagen in Rio…

Samba!
Vanuit onze airbnb hadden we de tip gekregen om deze avond naar een lokaal samba-café te gaan. Niet toeristisch, live samba-muziek en erg gezellig. Dat klonk ons als (samba)muziek in de oren, dus ’s avonds waren wij van de partij! We kregen een tafeltje toegewezen en probeerden wat biertjes te bestellen. Dat lukte blijkbaar, even later kregen we een emmer vol ijs en tien blikken bier. En uiteraard twee kleine glaasjes, typisch Braziliaans. Vanwege de hoge temperaturen doet men namelijk alles om het bier zo koud mogelijk te houden. Dat betekent dus standaard een koeler of ijs-emmer bij je bier en kleine glaasjes. Zo blijft het bier zo koud mogelijk!
De avond was verder gezellig… zo gezellig dat we telkens weer ‘een blikje bier langer bleven’. Goed teken! De muziek was gezellig, de muzikanten trommelden zich in het zweet. En daar omheen stonden de Brazilianen lekker biertje te drinken, mee te zingen en verrassend weinig te dansen. Maar het was een geslaagde avond!

Ipanema beach
Na een avond vol biertjes en samba, deden we het de volgende dag iets rustiger aan. Het was ondertussen de hoogste tijd voor strand! Enkele van de beroemdste stranden ter wereld zijn te vinden in Rio: Copacabana en Ipanema! Wij gingen naar laatstgenoemde, ook omdat we daar toch in de buurt moesten zijn.. Die avond wilden we namelijk op bezoek gaan bij de erfgenamen van Zico, daar hebben we eerst nog even kaartjes voor geregeld.

Daarna door naar Ipanema. Een prachtig breed strand, hoge golven en omringd door de bergen van Rio. En natuurlijk door grote hotels en appartementencomplexen. 🙂 In Paraty hadden we al kennis gemaakt met de echte Braziliaanse strandcultuur, ook hier waren Havaianas en minutieuze bikini’s die het beeld bepaalden. We legden ons heerlijk neer op een strandbedje, onder een parasolletje en genoten van de zon die af en toe door de bewolking heen kwam. Ja.. ook nu was het weer nog niet helemaal wat we van Rio verwachtten. Meer bewolking gehad dan zonnestraaltjes.

Als we niet op het strand aan het relaxen waren, doken we de zee in. De kunst was hier om de hoge golven te trotseren, er onder door te duiken of (volgens mij het leukste) op de golf mee te zwemmen en met grote kracht het water in gesmeten te worden.

Toen het aan het eind van de middag begon te regenen, rekenden wij de (véél te dure) bedjes af en keerden we terug naar ons eigen appartementje in Lapa. Ondanks dat de metro perfect werkte, kostte het ons ongeveer een uurtje om weer bij het appartement te komen.

Vanuit bijna de hele stad te zien, een van de bekende symbolen van Rio: het Christusbeeld dat de hele stad overziet

Op naar Maracanã
Een van de dingen die ik in Zuid-Amerika echt nog gedaan wilde hebben, was het bezoeken van een voetbalwedstrijd. Eigenlijk het liefste in Buenos Aires, maar daar was het nog zomerstop. In Rio bleek de competitie al wel gestart te zijn en dus was het voor mij een must om Maracanã te bezoeken voor een wedstrijd. Dit legendarische stadion heeft nog altijd het recordaantal bezoekers bij een voetbalwedstrijd op de naam staan (rond de 150.000) hoewel de capaciteit nu slechts 85.000 is. Tevens was dit het stadion waar de WK-finale gespeeld werd in 2014. Inderdaad.. die finale waar wij hadden moeten staan! Flamengo en Fluminese zijn de clubs die dit stadion bespelen, wij gingen naar een wedstrijdje van de eerste. Flamengo is een van de grootste clubs in Brazilië, de club van het volk. Held van de club is de legendarische Zico. Nu speelt er slechts een speler die ik op voorhand kende, namelijk Eduardo, voormalig spits van Arsenal. De wedstrijd zelf was, eerlijk gezegd, nogal tegenvallend. Flamengo speelde tegen een klein clubje en was veel sterker zonder zich echt heel erg in te spannen. Het eindigde dan ook in 4-0. Ander klein tegenvallertje was de bezetting van het immense stadion. Ik denk dat slechts een kwart van het stadion vol zat, allemaal achter een van de doelen. Daar zaten wij dus ook tussen. 🙂 Wel indrukwekkend was het lawaai dat al geproduceerd werd door deze ‘kleine’ groep mensen. De fanatieke supporters maakten er alsnog een mooi feestje en een kleine heksenketel van. Met enige inbeelding kon ik me zo wel voorstellen hoe het is als er een stadsderby gespeeld wordt en het stadion tot de nok toe gevuld is…

De favela in
Rio is niet alleen stranden, zon en zee. De favelas van Rio zijn beroemd en berucht. Hier heers(t)en de drugsbendes, nog niet zo lang geleden durfde de politie er eigenlijk niet te komen. De laatste jaren is de overheid actief bezig geweest om deze situatie om te draaien, voornamelijk ook vanwege de grote internationale evenementen die naar Rio komen (het WK en de Olympische Spelen). Vele favelas zijn ‘terugveroverd’ door de politie en het leger en tegenwoordig ‘pacified’. Dit betekent min of meer dat er politie in de favelas is en dat het (voor buitenstaanders) een stuk veiliger is geworden om er te komen. De mogelijkheid om zo’n favela te bezoeken en ook deze kant van Rio te leren kennen sprak ons zeer aan. We hadden een tour aangeraden gekregen en zo kwam het dat wij Obi ontmoetten voor een duur hotel in Ipanema. Dat was gelukkig slechts het beginpunt.. met een minibusje werden we naar het begin van de favela gebracht, waarna we per motortaxi door de favela scheurden naar het beginpunt van de tour.

Illegaal elektriciteit aftappen is heel normaal in de favela.

De favela waar Obi woont (en die wij dus bezocht hebben) is Rocinha. Dit is de grootste favela van heel Zuid-Amerika met naar schatting meer dan 300.000 inwoners (volgens de officiële telling overigens slechts 60.000). Obi leidde ons naar enkele fraaie uitzichtpunten, langs de hoofdstraat en door vele nauwe steegjes. Ondertussen vertelde hij volop over het leven in de favela en hoe hij aankeek tegen de machtsovername door de politie. Volgens hem heeft de bemoeienis van de regering een aantal positieve gevolgen gehad in de faciliteiten. Zo zijn er degelijke flats gebouwd op de plek van een vervuilend busstation, is er een sportcomplex aangelegd en is er een grote bibliotheek gebouwd. De aanwezigheid van de politie op straat was volgens Obi vooral positief voor buitenstaanders en toeristen. Voor hen is het veiliger geworden in de favela. Maar voor de bewoners zelf is het niet direct verbeterd. Voorheen liepen er ook gewapende mannen op straat die de dienst uitmaakten. Dat waren de drugsbendes die hun eigen regels hadden en hun macht graag lieten zien, maar ook wel de mensen in de favela beschermden. Nu zijn het andere mannen, maar van buiten de favela en nog steeds met machtsvertoon en niet altijd even goed voor de favela-bewoners. Interessant om Obi hier over te horen, waarbij hij ook meerdere gezichtspunten wist te schetsen.

We genoten van het uitzicht in de favela..

Ook nam Obi ons mee naar zijn eigen huis in de favela. Hij woont hier samen met zijn moeder en ze hebben hier een guesthouse/ hostel van gemaakt. We verbaasden ons eigenlijk over de luxe binnen. Internet, een gigantische tv en het was gewoon een net en mooi huis. Zo zag het leven in de favela er best goed uit! Bovendien hadden ze ook nog eens een waanzinnig mooi uitzicht over Rio.
Vast niet ieder huis in de favela zal er zo uitzien… Obi lijkt het goed te doen met zijn tours en zijn hostel. Maar dit lijkt ook iets te zijn wat hij helemaal zelf heeft opgebouwd. Door met toeristen te werken heeft hij Engels geleerd (en goed ook) en dit heeft hij er van gemaakt. Een mooi voorbeeld voor andere jongeren in de favela! Want de realiteit is helaas nog steeds dat velen gaan voor het snelle geld van drugs of hopen op een carrière als profvoetballer in plaats van onderwijs.

Uitzicht vanaf Obi’s huis

Voor wie in de favela wil verblijven, wij raden Obi aan!

Het bezoek aan de favela was voor mij een van de absolute hoogtepunten van Rio. Interessant om te zien en mee te maken, de kleurige huisjes en het leven op straat. Maar wat me bovenal raakte waren de ontzettend lieve en vriendelijke mensen in de favela. Mensen groetten en lachten naar ons, ik kreeg zelfs nog een aantal kussen van de dame met de post. Super! Een ding is voor mij zeker.. als ik ooit terugkeer naar Rio, dan wil ik absoluut ook een aantal nachten in de favela verblijven. Dat lijkt me een geweldige ervaring, dankzij al die leuke en lieve mensen. Mijn beeld over de favelas is volledig veranderd. Vooraf had ik een Cidade de Deus-idee bij de favelas. Een topfilm om te zien overigens…. maar nu denk ik vooral aan onwijs aardige mensen. En onveilig?? Nee, zo hebben we ons er niet gevoeld!

Door de smalle steegjes..

Gekleurde flatjes, enkele jaren geleden door de overheid gebouwd voor de mensen in de favela

De favela: kleurrijk en levendig

Last night out in Lapa
Vol van de ervaring in de favela keerden Jacqueline en ik terug naar ons appartementje in Lapa. We besloten een aantal uur lekker te relaxen, voordat we nog een keer ons wijkje in wilden gaan om te genieten van het drukke nachtleven. Het festival was nog in volle gang, op straat was het een drukte van belang en de vele samba-kroegjes zaten stampvol. We aten een X-tudo op straat en dronken her een der wat biertjes. Kortom: genieten! En een goede afsluiter van onze tijd in Lapa!

Massaproductie van X-tudos

Rio, deel 2
De volgende dag gingen we naar een ander plekje in Rio om onze reis af te sluiten. In Santa Teresa hadden we een luxe B&B geboekt om de reis in stijl te kunnen eindigen. Daarover meer in een volgende blog!

Foto’s

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)