Voorpret Chili

 

Kaart Chili

Medio 2014 gaan Jacqueline en ik naar Zuid-Amerika  voor een half jaar.. De voorpret en voorbereidingen zijn reeds in volle gang. Per maand zullen we beide op onderzoek gaan naar een land. Ik (Tijs) ben dit keer op onderzoek gegaan naar Chili.

 

Chili is liefst 4300 kilometer lang, maar slechts 64 tot 350 kilometer breed. Dit heeft een ontzettend divers klimaat tot gevolg. In het noorden vind je bloedhete, dorre woestijn, terwijl het zuiden vlakbij Antartica ligt en daarom ijskoud is. Daar tussenin vind je bijna alle soorten landschap die de wereld te bieden heeft. Je vertrekt er in de droge woestijnen om uit te komen vlakbij de zuidpool.

En Chili is natuurlijk ook het land van Marcela, die ons de basisbeginselen Spaans heeft bijgebracht.

 

Met zoveel positieve verhalen hebben we natuurlijk ontzettend veel zin om dit land te gaan bezoeken. In het kader van voorpret hebben we nu vast zoveel mogelijk highlights in kaart gebracht!

 

Heb je tips voor ons? Laat dan vooral een berichtje achter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Highlights:

 • Arica: Perfecte badplaats, surfparadijs, stad van de eeuwige lente. Zomaar wat beschrijvingen van Arica, een stadje in het noorden bij de grens met Peru. Maar het is ook een stad met tragiek in het verleden; oorlogen, etnische zuiveringen en een tsunima. Vanuit Arica is ook Nationaal park Lauce te bezoeken.
 • San Pedro de Atacama: De droogste woestijn ter wereld, een ideale plek om sterren te kijken. Vanuit hier zijn de zoutvlaktes van Atacama en Uyuni (in Bolivia) ook te bereiken. Ga op zoek naar flamingo’s, lama’s guanaco’s, blijf drijven in zoutmeren, sta in de sneeuw bij hoog gelegen geisers (6000m), ervaar de hitte overdag (tip:neem veel water mee als je fietsen huurt), geniet van de prachtigste zonsondergangen ter wereld (Luna valley) en ga heerlijk uit eten in de avond.

 • Rijden over de Carretera austral: Een weg van ruim 1000 kilometer van midden Chili tot in Patagonië. Je rijdt door natuur in z’n puurste vorm, dagenlang kun je geen mens tegenkomen.
 • Reis per boot van Puerto Natales naar Peurto Montt. Een adembenemende meerdaagse reis langs besneeuwd fjorden, penguins en zeehonden. De boot is niet goedkoop overigens.
 • Puerto Varas: Blijf niet in Puerto Montt hangen maar reis direct door naar Peurto Varas. Laidback outdoor dorp met duidelijke Duitse roots. Mogelijkheid om per boot naar Bariloche te reizen (Argentijns klein Zwitserland) of een outdoor activiteit te ondernemen. Je kunt hier een volledige dag raften in de ruige Andes in wit schuimend water zonder onderweg ook maar enige menselijke activiteit te hebben gezien.

  Puerto Varas
 • Lake district: Waarschijnlijk het mooiste gebied van Chili. Vulkanen, diepblauwe meren met kraakhelder, maar ijskoud water. Groene bossen, de uitlopers van de Andes, heerlijke hotsprings. Koloniale dorpjes met Duitse architectuur. Het ideale gebied om te hiken, raften of kayakken.
 • Villarrica vulkaan: In het noorden van het merendistrict ligt deze vulkaan. Erg tof (en zwaar) om te beklimmen.
 • Valdivia: Studentenstad en wellicht de mooiste stad van Chili. De stad ligt in het lake district, heeft een prachtige ligging aan drie rivieren en er heerst een gezellige sfeer. De vele burchten en de vismarkt zijn plekken om zeker eens te bezoeken.
 • Santiago de Chili: Hoofdstad van Chili, een stad voor levensgenieters. Heerlijk klimaat, mooie parken, vriendelijke mensen, een goed uitgaansleven. Of even buiten de stad een heerlijke badplaatsen en vele wijnboerderijen. Hier gaan wij ons wel vermaken!
 • Valparaiso en Vina del Mar: De badplaatsen op een uur rijden afstand van Santiago. Ooit was Valparaiso een drukke en welvarende havenstad. Een aardbeving en het Panama-kanaal hebben dit veranderd, maar het prachtige stadscentrum is bewaard gebleven. Om aan het strand te liggen moet je naar Vina de Mar.
 • Paaseiland: We zullen hier vermoedelijk (helaas) niet naar toe gaan, omdat een bezoek aan Paaseiland simpelweg behoorlijk prijzig is. Maar dit mysterieuze eiland mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje.
 • Torres del Paine: Een groot natuurpark aan de grens met Argentinië, dit is Patagonië. De prachtige natuur trekt dan ook vele wandelaars aan die genieten van het ruige landschap en de vele schitterende uitzichten. Het W-circuit (tips) is een populaire trekking om te wandelen. Deze 75-km lange tocht leidt je in zo’n vijf dagen langs de mooiste plekjes van het park.

  Torres del Paine
 • Punta Arenas in Magallanes: Het is de zuidelijkste provincie van Chili, waar meer pinguins leven dan mensen. In een desolate omgeving ligt deze vrolijk gekleurde stad. Ook kun je vanuit hier Isla Magdalena bezoeken, een eiland afgeladen vol met duizenden pinguins.
  Isla Magdalena

   

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)