Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland.. Ik ben er vijf maanden geweest en ben verliefd op het land geworden! Het land, natuur, de mensen.. echt super!… Minimale reistijd die je nodig hebt om het hele land te kunnen is zes weken vind ik. Heb je minder tijd, kies dan voor een van de twee eilanden!

Ter inspiratie een filmpje!

 

Enkele algemene tips:
– als je beide eilanden wilt zien, vlieg dan heen op Auckland en terug vanaf Christchurch.
– Huur een camper of een auto!!!! Alles in NZ is supergoed bereisbaar. De wegen zijn echt heel goed over het algemeen. Je kunt vrij kamperen, dus bijna overal kun je je campertje neerzetten, je potje eten koken en de oogjes sluiten. Imagine: je staat op een verlaten veldje aan een strand en ziet de zon onder gaan boven de zee.. Auto kan ook, er zijn heel veel hostels in Nieuw Zeeland. Kun je relatief goedkoop overnachten, hangt over het algemeen een geweldig goede sfeer.
Ik heb in NZ beide gedaan. Ben daar vrienden tegengekomen en samen een auto gekocht. Met hen van hostel naar hostel getrokken. Op deze manier ontmoet je veel mensen (en hoor je veel dingen, krijg je  veel tips over plekken die je moet bezoeken). Maar ik heb ook een camper gehuurd (wicked campervans: die zijn het goedkoopste. http://www.wicked-campers.co.nz/ ). Behalve de ‘normale’ campings heb je heel veel plekken met simpele basisfaciliteiten (douche, stromend water, toilet) waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van kunt maken. Gaat vaak zelfs op basis van het eerlijkheidsprincipe. Moet je geld doneren in een ‘box’. En iedereen doet het, daar wordt echt geen misbruik van gemaakt… (heerlijk land).

En tja.. de ultieme tip voor Nieuw Zeeland is natuurlijk de extreme sports!
Nieuw Zeeland is een land van extreme sports, uitvinders van de bungee jump. Talloze mogelijkheden om te skydiven (must do!). En overal is er weer iets anders te doen. Never a dull moment.

Nieuw Zeeland is een aaneenschakeling van highlights. Je hoeft geen 500km te rijden om iets anders totaal gaafs te zien. Het enige wat je hoeft te doen is de bocht omgaan.. en je ziet weer iets verbazingwekkends.

Het Noordereiland
Het Noordereiland is (iets) minder spectaculair dan het Zuidereiland, maar heeft toch ontzettend veel te bieden… Enkele tips!
• Auckland: just a city! Verlaat deze stad zo snel mogelijk. Nieuw Zeeland heeft ontzettend veel te bieden. Het is geen onaardige stad, maar hiervoor vlieg je niet naar de andere kant van de wereld!
• In het uiterste noorden vind je de Bay of Islands. Prachtige stranden, zee.. Zeker een plek om naar toe te gaan. Vanuit hier kun je ook een trip boeken naar de 90 miles beach en Cape Reinga: het puntje van Nieuw Zeeland, waar de Abel Tasman Sea en de Pacific Ocean bij elkaar komen. Dit is een spirituele plek voor de Maori, aangezien hier de geesten van overleden Maori het land verlaten.
• Coromandel Pensinsula. Misschien niet een van direct meest toeristische trekpleisters van Nieuw Zeeland, maar ik heb er echt geweldige herinneringen aan. Heb hier een prachtige wandeling gemaakt in het topje van dit schiereiland. Je hebt hier Cathederal Cove en hot water beach. Dit laatste is een strand waar je een kuil graaft, waardoor het hete water naar boven komt. Meng dit met koud zeewater en je hebt een free hot spa on the beach. Cathederal Cove.. is een prachtig strand met een met een wonderlijke schepping van de natuur, waardoor een ‘natuurlijke kathedraal’ is ontstaan. Erg mooi!
• Rotorua: de plaats waar het naar rotte eieren stinkt. Een van de bekendste plekken van het Noorder Eiland. Waiotopu Wonderland is absoluut een place to go! Deze stad staat bol van de thermische activiteiten, die de oorzaak zijn van de zwavelgeur die hier hangt. De stad zelf is niet bijzonder, maar dit moet je echt gezien hebben. Ook kun je hier genieten van natuurlijke warmwaterbaden.
• Taupo. Lake Taupo is het grootste meer van het Noorder Eiland. Je kunt hier het goedkoopste skydiven. Ook bungeejumpen kan hier (en vast nog veel veel meer). Prachtige watervallen. Hier heb ik ergens in de vrije natuur een heetwaterbron ontdekt, vlakbij de rivier. ’s Avonds zijn we hier met wat flessen wijn naar toe gegaan en hebben zo de avond doorgebracht onder een prachtig heldere sterrenhemel (veel beter zichtbaar dan in NL). Onvergetelijk!
• Tongariro Crossing. Nieuw Zeeland is een land waar je fantastische wandeltochten kunt doen. Dit is de beroemdste. Je wandelt een hele dag door vulkanisch gebied. Op een dag heb ik hier 400 foto’s gemaakt. Dat zegt genoeg over wat je hier tegen gaat komen.. Must do!
• Waitomo Caves. Hier kun je blackwater raften door de grotten met gloeiwormen. Ook echt een ervaring die je je leven lang onthoudt. Je klimt door de grotten, laat je meevoeren in een luchtband door de rivier die er doorheen stroomt.. en als het licht uitgaat.. ben je omgeven door de lichtjes van de gloeiwormen. Legendary!
• Raglan: surferscity van Nieuw Zeeland. Overweeg je te (leren) surfen, dan is dit the place to go.
• Napier. Art deco stad. Hangt een leuke sfeer. Geen plek die je overdondert, maar ik heb er wel een paar zeer relaxte dagen gehad.
• Wellington. Capital van Nieuw Zeeland. Winderig, maar erg mooie stad. Hier moet je sowieso zijn om de overtocht te maken naar het Zuiden. Groot gratis museum over Nieuw Zeeland (Te Papa) is de moeite zeker waard!

• de Oostkust van het Noorder Eiland zou een prachtig gebied moeten zijn. Onherbergzaam, niet veel mensen, groots. Ik heb het helaas overgeslagen, maar het zou de moeite waard moeten zijn. Maarja, dat geldt voor iedere vierkante centimeter in Nieuw Zeeland. 🙂

En dan… op naar het zuiden!
• De overtocht is echt de moeite waard om op het dek mee te maken. Eerst zie je het noorden verdwijnen… maar je mag het moment dat je het zuiden ziet verschijnen en binnenvaart echt niet missen!
• Abel Tasman national park. MUST GO!! Prachtige goudgele stranden, heerlijk blauwe zee. Je kunt hier prachtig kanoen en wandelen. Ik heb me door een watertaxi midden in dit park laten afzetten. Een dag per kano over de zee van strand naar strand gepeddeld. Daarna overnacht op een boot en de volgende dag verder gewandeld richting bewoonde wereld.
• Pancake Rocks. Aan de westkust van het Zuidereiland ligt een miniscuul klein dorpje met een prachtige rotsformatie. Door de zee uitgesleten rotsen in de vorm van pannenkoeken. You gotta see it.
• Fox Glacier. Nieuw Zeeland heeft twee gletsjers heel dicht bij elkaar. Deze kun je verkennen op verschillende manieren. Uniek is om met de heli erg hoog de gletsjer op te gaan. Ik heb er een wandeling gedaan op de gletsjers.
• Queenstown. Extreme sport city of New Zealand. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het hier wel doen!
• Lake Wanaka. Het iets rustigere broertje van Queenstown. Puzzelworld in dit plaatsje is een tip als je een paar uurtjes over hebt.
• Milford Sound (Fjordland). Misschien wel de mooiste plek van Nieuw Zeeland. Betoverende natuur, een absolute must als je naar Nieuw Zeeland gaat.
• Dunedin. Erg leuk (studenten)stadje.. Prachtige natuur in de omgeving. Veel zeeleven.
• Lake Tekapo. Het blauwste meer wat je je kunt voorstellen met op de achtergrond de Nieuw Zeelandse Alpen. Ik vond het er bijzonder mooi. Niet de grootste toeristische trekpleister, maar zeker de moeite waard om naar toe te gaan.
• Mt Cook. De hoogste berg van Nieuw Zeeland. Hier bevind je midden in de Nieuw Zeelandse Alpen, waar je prachtige wandelingen kunt doen. Eventueel makkelijk te combineren met Lake Tekapo.
• Kaikoura. Een plaats met veel zeeleven. De plaats om met dolfijnen te zwemmen en walvissen te spotten.
• Christchurch. Engels ogend, charmant stadje. Plek met internationale luchthaven op het Zuider Eiland. Recente aardbevingen hebben de stad volgens mij wel aangetast.
• Akaroa. Plaatsje op het schiereiland even voorbij Christchurch. Prachtige omgeving. Ook de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen.

En het mooie van het Zuidereiland is dat de wegen tussen al deze plekken zo prachtig zijn! Ga af en toe van de grote weg af en rijdt naar de kust. Dat heb ik een aantal keer gedaan en je staat ineens tussen een kolonie zeeleeuwen. Of je ziet een zeehondje bij een waterval spelen…
Daarom raad ik het echt aan om een auto of camper te huren. Dan heb je die vrijheid om zelf te bepalen waar je gaat of staat! Je kunt heel makkelijk met bussen rondreizen in Nieuw Zeeland (de trein is niet echt gangbaar daar. Duur en onhandig), maar dan lever je wel veel vrijheid in. Er zijn ook companies die voor backpackers en reizigers tours aanbieden (Kiwi Express, Strain en nog enkele). Dit zijn goede manieren om veel mensen te leren kennen en zij brengen je naar de mooiste plekken van Nieuw Zeeland.
Absoluut niets mis mee, maar dit kan echt niet tippen aan de vrijheid die je hebt met een eigen auto. En ja, ik heb beide gedaan. 🙂

Dit is zo’n beetje wat ik aan highlights heb meegemaakt. Nouja, natuurlijk heb ik nog veel en veel meer gezien en gedaan. Heb er gewerkt, twee weken lang in een luxe villa gewoond en gewerkt, gratis in een andere luxe villa gelogeerd via kennissen en zoveel meer plekjes gezien.
En ik heb ook echt nog heeel veel niet gezien! Marlborough Sounds, het uiterste zuiden van Nieuw Zeeland… Aan zoveel plaatsen voorbij moeten rijden. Ik zou zo nog eens voor vier maanden terugwillen om het allemaal over te doen en alles te zien wat ik toen gemist hebt.

Het mooiste land ter wereld.. Absoluut! Mits je natuurlijk van natuur en een relaxede levensstijl houdt. Als je voor cultuur en geschiedenis wilt gaan, dan moet je in Europa blijven. Nieuw Zeeland is slechts een paar honderd jaar oud. En toch is er wel het een en ander gebeurd aan historie. Vroeger was het hele land bedekt met oerbossen. Nu is dat nog slechts een klein gedeelte, dankzij de menselijke invloeden. Vier keer zoveel schapen als mensen hebben gezorgd voor weidse graslandschappen. Maar dat draagt ook echt wel bij aan de prachtige diversiteit van Nieuw Zeeland. In een uur rijden kun je in een totaal ander landschap staan. Zo lig je op een goudgeel strand, zo sta je tussen de besneeuwde bergtoppen, zo wandel je door de oerbossen en net zo makkelijk loop je tussen het vulkanische landschap..
Overigens is het ook heel interessant om iets mee te pikken van de Maori-cultuur, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. Die is tamelijk nadrukkelijk aanwezig nog en men is er ook trots op. Denk onder andere aan de Haka, de beroemde dans die men opvoert voor rugbywedstrijden tegenwoordig.

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)