Voorpret Ecuador

Hoogstwaarschijnlijk zal Ecuador het derde land gaan worden dat we zullen bezoeken, na Panama en Colombia. Ook het land waar we de evenaar zullen oversteken om van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond te gaan. Iedereen kent de Galapagos Eilanden wel, wereldberoemd vanwege z’n unieke flora en fauna. Maar Ecuador heeft meer dan alleen Galapagos, daar probeer ik achter te komen met deze blog! Na gelezen te hebben over prachtige steden, indrukwekkende natuur (niet alleen Galapagos!) en veel mogelijkheden tot avontuur kan ik wel stellen dat Ecuador echt een prachtig land is, waar ik zeer naar uitkijk om te gaan bezoeken!

 

 

 

Five things to do in Ecuador

 

Highlights:

 • Galapagos eilanden. Erg duur, maar uniek in de wereld. Beste reistijd: juni-december. Goed te regelen vanuit Quito, maar houd dus rekening met (hoge) kosten voor ticket, toegang en belasting. Dan heb je dus nog geen cruise geboekt… Een aantal goede (budget)tips staan op deze website. De Galapagos Eilanden hebben een uniek ecosysteem. Veel dieren leven ook nergens anders ter wereld. Dit trekt veel biologen aan, waaronder de jonge Darwin eind 19e eeuw. Hier legde hij de basis voor zijn evolutietheorie. De beste manier om de eilanden en de dieren te bewonderen is per boot. Er worden vele tours aangeboden in allerlei soorten en maten. Het leukste is wel om enkele dagen op pad te gaan met een boot die ’s nachts vaart en overdag je de tijd geeft om een en ander te bewonderen. Het aantal toeristen en inwoners van de eilanden neemt overigens sterk toe, ondanks dat er al beperkende maatregelen worden getroffen. Het zou dus zomaar kunnen dat over enkele jaren de Galapagos Eiland nog minder makkelijk te bezoeken zullen zijn…
  Galapagos 2010 on Vimeo.
 • Machalilla NP: Bultrugwalvissen spotten, uitrusten op misschien wel het mooiste strand van de westkust van Zuid-Amerika. dat belooft wat! Maar bovenal is dit een betaalbaar alternatief voor Galapagos. Natuurlijk, het is niet hetzelfde.. Tussen half juni en oktober is het bijna onmogelijk om geen walvis te spotten… Tien kilometer naar het noorden ligt het Playa Los Frailes, tien kilometer lang en één van de mooiste stranden van Ecuador, en eigenlijk van de hele westelijke kuststrook van Zuid-Amerika. Vanuit het gezellige dorpje Puerto Lopez boek je trips naar Isla de la Plata, waar je je kunt laven aan bovengenoemde natuurpracht.
 • Baños (de Agua Santa): dit plaatsje heeft een fenomenale liggen, midden tussen de groene bergen en vulkanen. Vanuit hier kun je veel excursies doen, zoals de downhill-tocht naar het naastgelegen dorpje Puyo (61 km). Je hoeft overigens nauwelijks te trappen.. maar remmen des te meer. 🙂 Ook om de vele watervallen te bewonderen die je onderweg ziet. De meest indrukwekkende waterval in de omgeving, de Pailon de Diablo (Ketel van de Duivel, ligt op ongeveer een half uur van Banos. Maar alleen al vanwege die naam is het toch een must-see? Maar er is nog veel meer te doen, zoals bungeejumpen, raften, quadrijden, paardrijden, abseilen, parapenten of ziplinen. Oja.. het stadje staat eigenlijk bekend om z’n badhuizen en het heilzame water.. een ideale afsluiting van een dag actief bezig zijn dus!
 • Quito: Een van de mooist bewaarde steden van Zuid-Amerika, de hoogste hoofdstad ter wereld (La Paz in Bolivia is officieel geen hoofdstad). Met name de oude, koloniale hoofdstad heeft veel charme. Absoluut leuk om naar toe te gaan.
 • Cuenca: Gebouwd op de ruïnes van een oude Inca-stad ligt Cuenca. Wellicht de prettigste stad van Ecuador. Tranquilo is hier het motto. De stad staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en herbergt liefst acht universiteiten. Een ideaal stadje om even bij te komen van alle indrukken.
 • El Oriente: Het tropisch regenwoud vormt de oostelijke wildernis van Ecuador. Gescheiden van het westen door de Andes tref je hier een volledig ander klimaat.
 • Montanita: Het surfparadijs van Ecuador, hippiedorp. Veel backpackers in partyhostels, maar ook rustige cabañas net buiten het dorp. Het trekt veel reizigers vanwege de relaxende sfeer.. en de goede surfgolven dus.
 • Podocarpus Park: hier groeien de podocarpus bomen (een soort coniferen). Dat klinkt niet heel boeiend, hoewel ze wel 40 meter hoog kunnen worden, maar het speciale zijn de vele vogel- en vlindersoorten die je hier kunt vinden. Het gekwetter komt je vanavond ’s ochtends vroeg tegemoet.
 • Quilotoa Loop: deze prachtige wandeltocht door het Andes-gebergte leidt je van dorpje naar dorpje.. en van marktje naar marktje. Deze toch is niet geschikt voor dagtochten, een kleine week voldoet meer. Maar dan maak je wel echt kennis van authentiek Zuid-Amerika, in een gebied wat nog niet verpest is door massatoerisme.
 • Volcan Chimborazo: de trots van Ecuador is deze machtige vulkaan. Het beklimmen er van is echter voorbehouden aan getrainde klimmers, die om kunnen gaan met de ijle lucht op deze hoogte. Dat zal ‘m dus niet gaan worden voor ons.. 🙂

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)