Panama

Tips voor reizen in Panama

Onze reis door Zuid-Amerika begon in Panama.. veel van het land hebben we niet gezien, maar wat we zagen was zeer de moeite waard! Walvissen in de golf van Panama, mammoetschepen door het Panama-kanaal en een onvergetelijke trip via de San Blas eilanden. Prachtig zand, wuivende palmbomen, kokosnoten als valuta, een heldere blauwe zee en vrienden voor het leven gemaakt! Klinkt als een paradijs en zo voelde het ook.

Lees hier de voorpretblog over Panama!
Lees hier alle blogs over Panama!

Bekijk hieronder het filmpje dat ik gemaakt heb van deze reis!

 

Panama-City

De hoofdstad van het gelijknamige land kent een grote diversiteit, die het voor ons zeer de moeite waard maakte om te bezoeken. Panama Stad is een moderne wereldstad met een indrukwekkende skyline. Een belangrijk handelspunt in midden-Amerika met dank aan het bekende Panama-kanaal, waar dagelijks vele gigantische oceaanreuzen de oversteek maken tussen de Atlantische en Grote Oceaan en vice versa. Indrukwekkend om te zien en absoluut een van de highlights om te bezoeken!

Naast de moderne stad kent Panama-City ook een historische wijk, Casco Viejo. De koloniale oude binnenstad van Panama met vele kleine straatjes, oude kerken, pittoreske pleinen én een grote vismarkt! Het startpunt voor veel toeristen om Panama te verkennen!

Heb je genoeg gehad van de drukte in het historische en moderne centrum? Aan de rand van het centrum van de stad vind je het Metropolitan National Park. Zo vanuit de ‘concrete jungle’ naar een groen oerwoud vol dieren. Naast talloze insecten en vogels, kun je hier ook schildpadden en apen spotten.
Panama skyline

 

San Blas eilanden

Beeld je in… 357 kleine eilandjes vol goudgele stranden met het fijnste zand dat je kunt voorstellen. Begroeid met enkele palmbomen en af en toe bewoond door een familie van Kuna Indianen. Een volk dat leeft volgens eigen tradities en wetten en zelfbeschikkingsrecht heeft. Zij zijn de baas in dit gebied en staan geen massaal toerisme of moderne visserij toe. Kortom, deze paradijselijke eilandjes zijn niet ontdekt door massaal toerisme maar behouden hun prachtige charme. Verwacht dan ook geen luxe hier, maar een hangmat in een houten bungalow is wat je krijgt. Maar de prachtige omgeving met ultieme bounty-eilandjes in azuurblauwe heldere water maakt alles goed!

Voor ons was dit het perfecte begin om de reis door Zuid-Amerika te starten. Maar ook als je eigenlijk alleen Colombia wil bezoeken is dit goed te combineren. Een aanrader voor iedereen!
San Blas tour-11 San Blas tour-2

 

Pearl Islands

In de golf van Panama liggen de Pareleilanden, op enkele uren varen vanuit Panama-stad. Deze archipel van ruim 200 eilandjes dankt de naam aan de parelvisserij. Wij verbleven op een van de grotere eilanden, Isla Contadora. Hier zijn enkele supermarkten en restaurantjes te vinden, maar bijvoorbeeld geen pinautomaat. Goed om van te voren te weten! Het eiland maakte op ons een enigszins vervallen en verlopen indruk. Niet alleen door het noodweer dat over ons heen trok tijdens ons verblijf, maar vooral door een groot aantal vervallen gebouwen. Bij het grootste strand van het eiland staat bijvoorbeeld een nooit helemaal afgebouwd resort. Verder zijn er overigens nog wel een flink aantal prachtige hotels en stranden te vinden, terwijl het niet te toeristisch was toen wij er waren. Hoogtepunt voor ons was dat we hier vele walvissen hebben kunnen spotten, het seizoen daarvoor is van augustus t/m oktober. Voor een betaalbaar bedrag kun je met een lokale visser de zee op om uren te kunnen turen naar deze gigantische dieren. Los daarvan zijn de Pareleilanden wat ons betreft geen directe aanrader, zelfs relatief duur voor wat je krijgt.

image image

 

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)