Istanbul: verslag en foto’s!

Istanbul vanaf de ferry.

Op de grens van twee continenten ligt Istanbul. Een miljoenenstad vol historie en cultuur,een feest voor al je zintuigen. Jacqueline en ik hebben ons er in het najaar van 2012 een midweek goed vermaakt. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen in deze gigantische stad, dat we nog tijd te kort kwamen. We hebben volop genoten van de moskeeën, bazaars, theetuintjes met sisha en Turkse thee en al slenterend door de oude stad. Uiteraard zijn er de wereldberoemde bouwwerken als de Hagia Sophia, het Topkapi-paleis en de blauwe Moskee. Maar ook een uitstapje naar een kasteel met een prachtig zicht over de Bosporus, een overtocht met de ferry van Europa naar Azië en een voetbalwedstrijd van Fenerbahce waren zeer de moeite waard.

Op internet is uiteraard een overvloed aan informatie te vinden over Istanbul. Kijk maar eens hier, hier, hier of op de site van droomplekken. Ik houd van het slenteren door een stad, niet van koninklijke paleizen. Dus van het Topkapi werd ik niet heel enthousiast. De Hagia Sophia kon me overigens wel weer bekoren. De grote bazaar viel me wat tegen, voor mijn gevoel was het iets te toeristisch geworden. Van de wat kleinere straatjes en verborgen theetuintjes kon ik wel enorm genieten.

Maar ga het allemaal vooral zelf beleven, Istanbul is een heerlijke stad om te bezoeken. En trek gerust meerdere dagen uit, je zult je niet vervelen!

 

 

Tips van Tijs:

  • Rumeli Hisari: Als je de tijd hebt en een paar uurtjes wilt ontsnappen aan de meer toeristische drukte van de oude stad, dan is dit kasteel zeer de moeite waard. Dit kasteel ligt aan de overs van de Bosporus, je kunt er heerlijk klauteren over de oude muren en torens en wordt daarbij getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Bosporus, de grote bruggen en Istanbul. Ook wel het Het Kasteel van Roemelië of het Europafort genoemd.
  • Restaurant Tavanarasi: Dit restaurantje is bijzonder goed verborgen op de zesde verdieping van een gebouw in de wijk Taksim. Je vindt geen bordje dat je de weg wijst, dus het is even zoeken naar de lift die je naar boven brengt. Eenmaal boven stap je uit de lift het restaurant binnen. Een bijzondere atmosfeer, lekker eten voor een prima prijs. Een fijne beloning na het zoeken!
  • Hotel Ahmet Efendi Evi: Voor een mooie prijs verbleven wij in dit kleine hotelletje in het oude Istanbul. Een erg goede sfeer met bijzonder vriendelijke mensen. Kortom, een fijn hotelletje als basis om Istanbul te verkennen.
  • Voetbal: Beleef Turkse passie tijdens een voetbalwedstrijd. Istanbul herbergt meerdere grote clubs (o.a. Fenerbahce, Galatasaray, Beşiktaş), dus er is altijd wel een wedstrijd. Tussen de Turken kijk je geen wedstrijd, maar je beleeft een wedstrijd. Wij stonden 90 minuten lang mee te schreeuwen en springen tussen de fanatieke fans.
  • Met de Ferry naar Azië: Natuurlijk kun je een dure rondvaart over de Bosporus boeken. Maar je kunt ook de ferry pakken, de kaartjes zijn erg goedkoop. Vind je plekje tussen de Turken op de boot, en geniet van het uitzicht op Istanbul. Als je op de achtersteven plaatsneemt word je vergezeld door tientallen krijsende meeuwen die achter de boot aanvliegen. Een prachtig gezicht! Het Aziatische gedeelte wordt niet vaak bezocht, maar is ook zeker de moeite waard om een aantal uur door te brengen. Je krijgt dan wat meer van het ‘echte’ dagelijks leven van Istanbul te zien.

 

Foto’s:

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)