Córdoba

Córdoba is de op een-na-grootste stad van Argentinië. Levendige studentenstad met kaarsrechte wegen, een groot plein en dito kerk. Die laatste zaken zijn overigens typisch voor de meeste Zuid-Amerikaanse steden. Wij bleven er iets langer dan verwacht, ‘verdienden’ honderden euro’s, verkenden de stad, deden het rustig aan en bezochten een balletvoorstelling in het prachtige theater.

Na een prima busrit kwamen we ’s ochtends vroeg aan in Córdoba. De op een-na-grootste stad van Argentinië. Ook een echte studentenstad, wat het levendig en bruisend maakte op straat.

Hostel Muzike
Het hostel waar we verbleven stond bekend als een ‘familiehostel’. Een plek gerund door een familie, maar waar ook de familie leeft. In de praktijk viel dat een beetje tegen voor ons. Als de oma er was was het heerlijk. In haar Spaans-Engels gaf ze informatie en was ze hartelijk en lief. Maar het merendeel van de tijd werd de boel in de gaten gehouden door een neefje, die weinig open en communicatief was. Ook hadden we een ‘Deluxe double room’ geboekt, wat in de praktijk een kleine kamer met twee losse bedden betekende. Beetje een tegenvaller na het mooie appartement in Salta.

Nadat we nog een kleine hazenslaapje hadden gedaan zijn we die middag Salta in gegaan. We hebben lekker rondgelopen en belandden uiteindelijk met heerlijk weer op een terras. Geen slecht leven! Na een paar goed smakende biertjes deden we maar eens zelf inkopen in de supermarkt en hebben we die avond weer onze ‘reispasta’ gemaakt. Vegetarisch, veel groentes en een saus van verse tomaat en rode wijn. En gemakkelijk te maken, wat ook fijn is in keukens die vaak niet uitblinken in goed en uitgebreid kookgerei. En onze ‘reispasta’ is eigenlijk altijd ook wel genoeg om twee dagen van te eten.

Geld verdienen met Azimo
De volgende dag zijn we weer geld gaan verdienen. Dit keer niet door dollars om te wisselen op straat, maar via een online dienst genaamd Azimo. De wisselkoers is iets minder gunstig dan de blue dollar op straat, maar nog altijd goed voor 32% ‘winst’. Het werkt heel makkelijk. Via de site maakte Jacqueline een substantieel bedrag over ten gunste van mij. Ik kon dat vervolgens in Argentijnse Pesos ophalen bij een kantoortje van de dienst. Het kantoortje was een beetje schimmig. Verstopt in een winkelcentrumpje met vooral veel tattooshops er om heen. Maar in de praktijk werkte het erg veilig en gemakkelijk. We moesten alleen even een goed half uur in de rij wachten, maar daarna hadden we snel weer een flink pak geld in handen.

Ballet in het theater
Dat geld moest natuurlijk ook weer rollen… Dus besloten we kaartjes te kopen voor het lokale theater, dat erg prachtig zou moeten zijn van binnen. Die avond was er een ballet-voorstelling, dus dat werd ‘m! Het theater bleek echt heel erg mooi te zijn en ook de balletvoorstelling was best leuk. Hoewel ik niet echt helemaal een ballet-type ben, kon ik toch echt wel genieten van een mooie uitvoering. Het verhaal was een beetje vaag. Iets van een jong meisje dat met kerstmis een droom krijgt, waarin een rattenkoning met z’n ratten het opneemt tegen het leger. De heldhaftige aanvoerder van het leger overwint uiteindelijk de rattenkoning en trouwt vervolgens met het meisje. En vervolgens werd er veel gedanst zonder dat ik snapte waarom ze weer aan het dansen waren. Waarschijnlijk simpelweg omdat het nou eenmaal een balletvoorstelling was. Maar al met al was het echt wel heel mooi en bijzonder om gezien te hebben!

Wat langer dan gepland in Córdoba
We bleven noodgedwongen iets langer in Córdoba dan oorspronkelijk gepland. Onze volgende bestemming was Mendoza, waar op dat moment net een festival aan de gang was. Dat had tot gevolg dat de hostelprijzen meer dan verdubbeld waren. Iets wat wij niet van plan waren te betalen! Dan maar een paar dagen langer in Córdoba!

De stad zelf heeft niet heel veel speciaals om te zien. Een aantal grote pleinen en dito kathedraal. Zoals eigenlijk vrijwel iedere Zuid-Amerikaanse stad. Wij hebben dus verder vooral een beetje door de stad geslenterd, die vooral uit lange rechte straten bestaat. Ook slingerde er nog een klein riviertje door de stad, in combinatie met de vele bomen was dat een fraai gezicht. We bezochten ook nog even de artistieke weekendmarkt, waar allerlei handgemaakte sieraden en andere producten worden verkocht. Jacqueline werd verliefd op een mooie ring en bijkleurende oorbellen, dus die namen we natuurlijk mee!

Die avond zijn we nog wat gaan drinken in een lokaal biercafe. Hier raakten we onder het genot van wat halve liters gerstenat aan de praat met een leuk lokaal stel. Erg gezellig en leuk en we kregen een restaurant aangeraden voor steak. Daar waren we wel aan toe na twee dagen vegetarische pasta! Met een flesje wijn er bij verorberden we de steak. Erg goed weer, hoewel hij niet kon tippen aan de steak in Salta. Die was simpelweg onovertroffen.

Laatste dag in Córdoba
Onze laatste dag in Córdoba begon met een weinig fitte Jacq. Katertje? 😉
We deden het daarom lekker rustig aan. We hingen wat in het hostel, gingen er op uit voor een sandwich en wandelden wat door de stad en naar een groot (verlopen) park. Daar vonden we een soort van attractiepark met een hal airhockeytafels. Die kunnen we niet negeren als we er een zien, dus speelden we een aantal potjes (uitslag: 4-0 voor Tijs, haha!).

Overigens… het was even stil rondom onze kaartcompetitie (hoe zou dat toch komen?), maar ondertussen is de tussenstand 84-77 in mijn voordeel! Op naar de 100!!!

Aan het einde van de dag pakten we de nachtbus naar Mendoza. De wijnstreek van Argentinië… Wat zouden we daar toch gaan doen??

Ticket naar huis geboekt!
Vlak voor het schrijven van deze blog hebben we ook het ticket naar huis geboekt! We vliegen zondag 8 februari vanuit Rio de Janeiro terug naar Frankfurt. Daar komen we maandag 9 februari in de ochtend aan en vervolgens zullen we ’s middags met de trein weer in Den Bosch arriveren! Prima op tijd voor carnaval in het onovertroffen Oeteldonk dus!

Foto’s

1 thought on “Córdoba”

  1. Hallo Tijs en Jacqueline,
    Even de groetjes uit Oosterhout van Alice & Peter. Waren gisteren bij je ouders (Jacqueline) en hoorden dat jullie nog ruim een maand ‘te gaan hebben’.. Wat een luxe. Heb inmiddels ook uit jullie verhalen en foto’s opgemaakt dat het één grote afwisselende vakantie is geweest. Super hoor!!
    Wij zijn ook benieuwd naar alles wat jullie reis zo boeiend en prachtig heeft gemaakt, temeer omdat wij het land ook ‘kennen’ (hm..) van een eerdere reis naar Argentinië, Chili en Brazilië.
    Tot horens en uiteraard ook ziens back again in Holland!!
    Groetjes, liefs en nog de beste wensen voor 2015 trouwens !!

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)