Landschaftspark Duisburg: waar industrie en natuur samengaan..

Vlak over de grens bij Venlo ligt het Landschaftspark bij Duisburg. Een enorm park met als middelpunt een in 1985 stilgelegd hoogovencomplex. Na bijna een eeuw dienst gedaan te hebben als zware industrie heeft het complex nu slechts recreatieve doeleinden. Een unieke combinatie van industrie en natuur! Samen met Berrie ging ik op een zondag op pad om dit park te ontdekken.

 

Geschiedenis

Het hoogovencomplex werd in 1902 door de “Rheinische Stahlwerke zu Meiderich bei Ruhrort” gebouwd, en werd later overgenomen door deThyssen-groep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd, maar het werd in de jaren 50 weer opgebouwd. In 1985 waren de hoogovens van het complex te klein geworden om nog rendabel te zijn, en werd het complex gesloten. Tussen 1991 en 2002 werd het terrein als openbaar park ingericht (bron: wikipedia).
Landschaftspark Duisburg

 

Op avontuur! Berrie en ik hebben beide een voorliefde voor dit soort locaties. Oude, indrukwekkende industriële staalmassa’s die nu verlaten zijn en waar de natuur weer z’n gang kan gaan.  Ik vind het erg bijzonder dat men in Duisburg er voor gekozen heeft om een groots park te maken op de plek waar ooit dag en nacht hoogovens brandden. Het park ligt vlak over de grens, dus voor de meeste Nederlanders is het zeer geschikt voor een dagje weg. En een hele dag vermaak je je er makkelijk! Niet alleen zijn de gigantische industriële bouwwerken te bewonderen, er omheen ligt ook nog eens bijna 30km aan wandel- en fietspaden. Daarbij is het gehele park nog gratis toegankelijk ook. Aanrader dus!   Landschaftspark Duisburg

Hoogtepunt van het park was voor ons de beklimming van Hoogoven 5. Als een kathedraal van staal torent deze hoogoven boven de omgeving uit. En je kunt deze  beklimmen! Via een trappenconstructie loop je helemaal naar de top op ongeveer 70 meter hoogte, vanaf waar je een uitzicht hebt over een groot gedeelte van het Ruhrgebied. En ondertussen vergaap je je aan het gigantische, massieve complex en de indrukwekkende industrie.

Enige minpuntje: we moeten nog een keer terug… als het donker is is het complex namelijk prachtig verlicht. Dus deze herfst zullen we nog een keer ’s avonds in de auto moeten stappen om naar Duisburg te rijden. Gelukkig is het niet te ver weg.

 

 

 

 

Aangezien foto’s meer zeggen dan duizend woorden….

 

1 thought on “Landschaftspark Duisburg: waar industrie en natuur samengaan..”

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)