Oh Valparaíso, met je ongekamde haren!

Op enkele uren rijden van Santiago ligt de havenstad Valparaíso. Deze stad staat bekend om z’n prachtige gekleurde huizen, graffiti, escalaras en kronkelweggetjes. Kortom, een levendige en mooie stad!

Valparaíso
‘Valparaíso, how absurd you are… you haven’t combed your hair, you’ve never had time to get dressed, life has always surprised you.’ Aldus Pablo Neruda, een van Chili’s bekendste dichters (en ook als dusdanig gequote in de Lonely Planet). Ik vond het een mooie en typerende beschrijving van Valparaíso. Tegelijkertijd prachtig, chaotisch en een beetje rauw.

Wij kwamen aan het einde van de dag aan in Valparaíso, na overdag nog in Santiago de Chili te zijn gebleven. Daarover meer in de vorige blog! Nadat we aangekomen waren in Hostal la Visita, werden we zeer hartelijk welkom geheten door een vriendelijke staff. We kregen uitgebreide uitleg over de stad, wat altijd erg fijn is als je op een nieuwe plek aankomt. Daarna installeerden we onszelf in een fijne slaapkamer en gaven we een paar enorme zakken met was af. Ook dat moet gebeuren op reis. 😉

Restaurant Hotzenplotz
Jacqueline had op tripadvisor al een leuk restaurantje gespot waar we zouden kunnen gaan eten met de welluidende naam Hotzenplotz. Een Duits restaurant met lekker Duits eten (Bratwurst! Sauerkraut! Bratkartoffeln! Brotzeit!), goed Duits bier en hoffelijke, vriendelijke Duitse bediening. Ook voor ons als Duitse westerburen een zeer welkome afwisseling tijdens onze culinaire reis. En het was heerlijk, een zeer geslaagde avond!

Free Walking Tour Valparaíso
Na de erg goede ervaringen uit Santiago, besloten we ook om in Valparaíso een FWT te gaan doen met dezelfde organisatie. Dit keer viel het echter erg tegen, het was zelfs de slechtste walking tour die we tot nu toe gedaan hebben. De tourguide sprak slecht Engels en was weinig enthousiast (geen geboren verteller). Kortom, het wist ons niet echt te boeien… Wat erg jammer is, aangezien Valparaíso overduidelijk een stad is met vele verhalen. Wel kregen we zo een eerste introductie en liepen we langs de mooiste plekjes uit de stad. We pakten enkele escalaras de berg op en hadden fraaie uitzichten. Valparaíso is een stad die bestaat uit vele gekleurde huizen op de bergen. In tegenstelling tot de meeste Zuid-Amerikaanse steden is hier alles kris kras door elkaar gebouwd. En op vele plekken in de stad is graffiti aangebracht om nog meer kleur te geven aan Valparaíso.
Kortom, een meer dan boeiende stad. Jammer dat we tijdens de tour niet meer enthousiast gemaakt werden door onze gids..

Gelukkig waren er ook nog alternatieven om omlaag te gaan in de stad..

En nog wat sfeerbeelden uit Valparaíso

Na de wandeltour en een welverdiend ijsje pakten we de metro naar het busstation om tickets te kopen voor onze volgende bestemming Pucón. In de omgeving van het busstation hoopten we ook een kolonie zeeleeuwen te vinden, maar onze pogingen bleken vruchteloos te zijn. Nouja.. jammer, maar op Galápagos hebben we er al meer dan voldoende gezien!

Pimenton
Daarna liepen we vanuit het busstation terug naar de stad, op zoek naar een restaurantje om onze hongerige magen te vullen. Vlakbij het hostel vonden we restaurant Pimenton (aanrader, maar alleen in het weekend open) waar Chileense maaltijden werden geserveerd. We bestelden Chorrillana voor twee personen en werden verblijd met een immense schaal vol vlees, friet en rode wijnsaus. Dat smaakte bijzonder goed!

Chorrillana

Valparaíso by night
Na in het hostel een tijdje uitgebuikt te hebben van de maaltijd, gingen we ’s avonds nog even het stadje in. In het donker wandelden we langs de gekleurde huizen, de graffiti en de uitzichtspunten. Mooi, maar het gaf de stad ook een wat rauw gevoel. Veel straten waren verlaten, op wat straathonden en afval na.

Op weg naar het huis van Neruda
De volgende dag checkten we weer uit, maar omdat we de nachtbus naar Pucón zouden pakken hadden we nog een volledige dag in Valparaíso. We besloten naar het huis van Pablo Neruda te wandelen. De weg er naar toe bracht ons al prachtige uitzichten over de stad.. maar het huis van Neruda was gesloten. Vonden we verder niet zo erg, de wandeling zelf was al leuk genoeg.

We liepen nog een stuk door de oude stad en genoten van het zonnetje. Daarmee kwam er ook weer een einde aan twee dagen Valparaíso voor ons. Een stad die ons fascineerde, maar niet helemaal greep. We genoten van het goede weer, de vrolijk gekleurde huizen en prachtige graffiti. Maar anderzijds vonden we ook dat er veel vuil op straat lag, lelijke graffiti (tags) was aangebracht, de stad op een aantal plaatsen verouderd en verwaarloosd aanvoelt en het stikt van de zwerfhonden. Op zich hou ik wel van zo’n rauw randje aan een stad, aangezien het voor mij ook het echte leven laat zien in plaats van alleen het gepolijste plaatje voor toeristen. Ik denk dan ook dat het vooral erg jammer was dat we zo’n slechte wandeltour hadden. Levendige verhalen over deze oude havenstad met z’n vrolijke kleuren, hadden vast een heel ander gevoel gegeven.

Valparaíso haalde ook onze creatiefste kant naar boven!

Op naar Pucón
Na een paar enorm slechte empenadas pakten we de nachtbus naar het zuiden, naar het merendistrict van Chili. Op naar het ietwat toeristische plaatsje Pucón om daar kerst te gaan vieren! Daarover uiteraard meer in de volgende blog.

Foto’s Valparaíso

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)