Barcelona & Andalusië

Het bruisende Barcelona met de meesterwerken van Gaudí, het machtige Alhambra, de witte dorpjes en prachtige steden in Andalusië. Dat aangevuld met het heerlijke weer, veel leuke mensen en talloze tapashapjes en je hebt een kleine greep uit mijn avonturen die ik Spanje heb beleefd in 2009. Het heeft even geduurd, maar bij deze ook het verslag van mijn reis naar Barcelona en door Andalusië!

 

 

Met wat speurwerk op de site van Ryanair vond ik voor de zomer van 2009 een aantal goedkope tickets om mijn vakantieplannen te verwezenlijken. Vanuit Weeze vloog ik naar Barcelona om een paar dagen later vanuit daar het vliegtuig te pakken naar Malaga, waar een huurauto op me stond te wachten voor een rondje Andalusië. Het werd den erg geslaagde vakantie in wat mij betreft een van de fijnste regio’s van Europa Andalusië.

 

Barcelona 

Mijn reis begon in de beroemde en bruisende metropool Barcelona. Favoriete bestemming van vele Nederlanders, bekend vanwege onder andere het heerlijke weer, voetbal, Las Ramblas en de meesterwerken van Gaudí… Ik verbleef in Hostel Mambo Tango, een fijn hostel met een erg goede sfeer waar ik ook een aantal toffe mensen heb leren kennen. En naast het hotel zat een geniaal tapastentje, Quimet y Quimet. Een heel klein tentje, maar met overheerlijke hapjes. Een aantal keer enorm van genoten!

Uiteraard heb ik alle beroemde en bekende plekken bezocht, heerlijk genoten van het weer en diverse keren lekker tapas gegeten. Kortom, alles waar je van moet genieten als je in Barcelona bent. Ik was met name onder de indruk van Park Guëll, waar ik twee keer geweest ben. Een keer midden op de dag (druk!!) en een keer tegen zonsondergang. Zeker de tweede keer was heerlijk. Veel minder toeristen, zodat je ook wat meer van het park zelf kon zien. En wat verder omhoog klimmend richting de berg met het kruis had ik een fantastisch uitzicht over de stad en de ondergaande zon!

Ook de beroemde kathedraal van Gaudí, de Sagrada Familia, vond ik erg gaaf om te zien (wederom: superdruk hier). Zo groots en met zoveel oog voor detail ontworpen. Waarschijnlijk gaat het nog zeker 30 jaar duren voordat hij ooit helemaal klaar is. Ik ben benieuwd of ik dat ooit nog mag meemaken, maar dat moet een bijzonder moment zijn. Nu was het nog deels een bouwput van binnen en stonden er gigantische hijskranen rondom de Sagrada Familia. Maar toch maakte het al erg veel indruk. Ook een ander meesterwerkje van Gaudí, Casa Batlló, vond ik erg bijzonder om te zien met de prachtige golvende balkons. Die man heeft van Barcelona een heel bijzonder openluchtmuseum gemaakt met creaties die in de Efteling niet zouden misstaan. 

Uiteraard heb ik ook Camp Nou, het stadion van Barcelona, bezocht. Als voetballiefhebber in Barcelona hoort dat er toch wel bij.. Helaas werd er geen wedstrijd gespeeld, maar het was toch een erg bijzondere plek om eens te zijn. En ik heb er nog zoveel meer gedaan en gezien.. de drukte en levende standbeelden van Las Ramblas, de fonteinshow op Plaça d’Espanya (zoek van te voren even de tijd op dat deze show plaatsvindt!), de erg gave versmarkt la Boqueria, musea van Picasso en Miro, het mooie plein Plaça Reial, het Olympische gedeelte en het strand en zo nog veel meer.. Maar al deze zaken staan ook op talloze internetsites en in alle stadsgidsen.

Maar Barcelona is een prachtige en indrukwekkende stad, ik begrijp wel waarom zoveel mensen terug blijven gaan naar deze fantastische stad!

 

Foto’s

 

 

Andalusië

Vanuit Barcelona heb ik het vliegtuig gepakt naar Malaga, waar een kleine Kia Ora op mij stond te wachten om me ruim twee weken door Andalusië te vergezellen. Vanuit Malaga ben ik naar Cartajima, Tarifa, Cadiz, Sevilla, Cordoba en Granada gereden om uiteindelijk mijn auto weer in te leveren op het vliegveld in Malaga.

De route die ik (globaal) gevolgd heb in Andalusië


Grotere kaart weergeven

 

Malaga

Aan het eind van de middag landde ik in Malaga, maar voordat ik met mijn autootje op weg was.. was de avond toch echt al wel gevallen. Het begon te schemeren toen ik de stad Malaga in reed, op zoek naar een hostel. Op internet had ik een erg leuke gevonden, maar helaas bleek deze in de praktijk niet te vinden te zijn! Dus terwijl het langzaam maar zeker donker werd kwam de uitdaging om iets anders te gaan zoeken in een onbekende stad… en in 2009 had ik nog geen navigatie in mijn huurauto zitten. Uiteindelijk heb ik mijn auto maar in een grote, dure parkeergarage gezet (onder de stierenvechtarena bleek later) en ben ik in mijn Lonely Planet gaan bladeren voor een geschikt onderkomen. Dus maar een klein guesthouse gebeld, waar ik gelukkig terecht kon. Dus maar te voet die kant op gegaan.. ik waagde me er niet meer aan met de auto te gaan zoeken… Na deze enerverende dag ben ik lekker op tijd in bed gekropen!

De volgende dag ben ik in de ochtend Malaga nog even in geweest en heb ik het kasteel bedwongen. Maar daarna vond ik het toch echt mooi geweest in deze stad en was het tijd om echt op weg te gaan naar mijn eerste bestemming: het kleine witte dorpje Cartajima!

 

Foto’s

 

Cartajima en Ronda

Ik verbleef in een hostel in Cartajima, een van de Pueblos Blancos (witte dorpjes) in Andalusië. Cartajima is een uiterst klein en vredig dorpje, waar niet gek veel te doen is. De rust wordt waarschijnlijk slechts af en toe doorbroken door de enigszins excentrieke eigenaar van het hostel en zijn gasten. Ik was op dat moment de enige gast in het hostel en heb samen met een paar heerlijke avonden gehad met muziek en biertjes.

In Cartajima heb ik een dag een wandeltocht tussen de dorpjes in de omgeving gedaan. Erg warm (snikheet!), maar zeer de moeite waard. En na een flinke inspanning was het ook lekker genieten en bijkomen in een lokaal restaurantje in een van de dorpjes.

De andere dag ben ik naar Ronda gereden, een van de meer bekende steden in deze regio. Deze stad wordt in tweeën gespleten door een gigantische kloof. Tussen deze twee helften ligt een oude brug, die onmiskenbaar hoort bij Ronda.

 

Foto’s

 

 

Tarifa

Vanuit Cartajima ben ik via Gibraltar naar Tarifa gereden, het meest zuidelijke puntje van Spanje. Aan de overkant van de zee kun je zelfs Tanger in Marokko zien liggen! Hier verbleef ik in het erg gezellig Melting Pot Hostel. In Tarifa zelf was niet heel veel bijzonders te doen, maar het was wel een gezellig leuk plaatsje. En er waren een aantal mooie stranden te vinden om te relaxen en wat te zwemmen in de zee. In deze plaats heb ik veel leuke mensen leren kennen, met wie we ook een foodparty hebben georganiseerd. Iedereen maakte wat kleine gerechtjes om te eten en uiteindelijk werd dat met z’n allen verorberd! Heel erg gezellig en lekker!

 

Foto’s

 

 

Cadiz

Mijn volgende bestemming was de oudste stad van Europa, Cadiz. De stad is al zo’n 3000 jaar oud en heeft een mooi historisch centrum, omringd door stadswallen. Ook was er uiteraard weer een leuk strandje, waar ik aan het eind van de middag lekker neer kon ploffen. In Cadiz ben ik maar een nachtje/ dag gebleven… Voldoende om een indruk te krijgen van deze leuke stad! Maar ik wilde graag door naar Sevilla, om daar wat langer te verblijven.

 

Foto’s

 

Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en daarmee ook een van de bekendste steden uit zuid-Spanje. Een grote, levendige stad, waar het goed toeven is! De gigantische kathedraal, het Alcazar-paleis, het plaza de Espana en Maria Luisa Park, de rivier Guadalquivir die door de stad loopt, het oude centrum en de vele oude wijkjes met kleine straatjes.. de ontelbare tapasbarretjes en flamenco-shows. Dat alles maakt Sevilla tot echt een heerlijke stad! De ene dag ben ik er lekker doorheen geslenterd, de andere dag hebben we met een groepje een aantal fietsen gehuurd. En de avonden waren gevuld met heerlijke tapas en gezelligheid. Sevilla was heerlijk!

 

Foto’s

 

 

Cordoba 

Tussen Sevilla en Granada ligt Cordoba. Hier ben ik een dagje gebleven om wat langer in Granada te kunnen blijven. Maar Cordoba is wel een erg leuke stad! Bekendste bezienswaardigheid is de Mezquita.. Een gigantische moskee met in het midden een kathedraal. Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van de stad. Het bouwwerk begon als kerk, werd omgebouwd tot moskee en daarna weer tot kerk. Nu is het officieel een Kathedraal.

 

Foto’s

 

 

Granada

Mijn laatste stop tijdens deze vakantie was Granada, bekend van met name het Alhambra. Dit gigantische Moorse paleis heeft een prachtige ligging op de top van de heuvel en heeft een zeer rijke architectuur en inrichting. Dat in combinatie met de prachtige paleistuinen maakt dit tot de grootste toeristentrekker in deze regio. Kaartjes kun je dan ook het beste van te voren reserveren via internet. Het aantal bezoekers per dag is namelijk beperkt tot 6600, wat overigens nog steeds aardig veel is.

Voor mij was echter niet het Alhambra (hoewel het prachtig was) het hoogtepunt van Granada, maar de witte huisjes en nauwe straten van Albayzín en de grotwoningen op Sacromonte. Albayzin is een labyrint van straatjes, winkeltjes, theehuizen en restaurantjes. Het doet vaak Arabisch aan, een sfeer die ik zelf erg prettig vind. Mijn hostel zat ook in deze wijk. 

Op Sacromonte zijn vele woningen in de berg en in grotten gebouwd. Toen ik het bezocht was het voorste gedeelte erg mooi opgeknapt en waren dit prachtige huisjes geworden. Verder omhoog de berg op werd het toch al snel iets minder mooi en wat ongepolijst. Een meer authentieke sfeer. Ik heb wel het vermoeden dat nu (zes jaar na dato) hier een en ander veranderd zal zijn en dat ook hoger op de berg alles wat meer opgeknapt zal zijn. Maar ik vond het indertijd erg indrukwekkend om daar de berg op de klauteren. Overigens heb je ook een prachtig uitzicht over de stad Granada. Ook trekt deze wijk vanwege de lage huisvestingskosten veel kunstzinnige types aan, wat er voor zorgt dat er een wat vrijere sfeer hangt.

 

Foto’s

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)