Reis in voorbereiding

Aangezien we over minder dan twee maanden al in Panama zitten, krijgen we vaak de vraag hoe het nou eigenlijk gaat met de voorbereidingen.. of we al helemaal klaar zijn voor de grote reis. Zoals een wijs man ooit zei: “Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?” We hebben geen uitgestippelde route gepland voor in Zuid-Amerika, maar wel een zeer globaal plan waar we ook zo weer van af kunnen wijken. Willen we ergens wat langer blijven? Dan doen we dat toch! Los van de voorpret (gevangen in enkele blogs) hebben we dus nog geen echte plannen gemaakt voor tijdens de reis.

Wel moeten er de nodige praktische voorbereidingen worden getroffen in Nederland. Van vaccinaties tot verzekeringen en van huisbewaring tot het aanschaffen van de benodigde gadgets. In deze blog een aantal van deze praktische voorbereidingen op een rijtje. Waar moet je allemaal aan denken als je voor langere tijd op reis gaat? Onze ervaringen en tips!

Onderstaand verhaal schetst een vrij compleet beeld van de voorbereidingen op de reis, maar we horen het graag als iemand nog extra tips voor ons heeft in de voorbereidingen op onze reis!

 

Ticket

Onze voornaamste aanschaf voor deze reis is het ticket. Dat is het enige wat we vast hebben gelegd voorlopig. Voor de eerste dagen in Panama willen we ook nog wel een hostel gaan boeken, maar het ticket is toch het belangrijkste. Zonder kom je namelijk niet zo ver. 😉

Over het boeken van vliegtickets zijn hele boeken (of websites) volgeschreven ondertussen. De logica achter de prijzen is nog steeds een raadsel voor me, maar in het zoeken ben ik ondertussen aardig ervaren geworden. Meestal gebruik ik Skyscanner of Matrix Airfare Search om tickets te zoeken. Vervolgens boek ik via de pagina van de luchtvaartmaatschappij de tickets.

Wij hebben bewust voor een enkeltje naar Panama gekozen. Dit is waarschijnlijk wel iets duurder dan een open jaw retourticket, maar het geeft ons wel alle vrijheid en flexibiliteit. Zodra we terug naar huis willen boeken we wel het retourticket. Zo zijn we niet gebonden aan een bepaalde datum of plek om te vertrekken. Als we namelijk tegen die tijd in het zuiden van Argentinië zijn bijvoorbeeld, is het nogal duur en zinloos om eerst naar Rio de Janeiro te reizen om vanuit daar terug te kunnen vliegen. Nadeel is wel dat we moeten kunnen aantonen dat we ook weer uit Panama vertrekken als voorwaarde om het land binnen te komen.

 

Vaccinaties!

Een wezenlijk onderdeel van de reis zijn de vaccinaties. Een ziekte wil je namelijk niet mee terug nemen als souvenir van je reis. Met enig uitzoekwerk blijkt dat veel vaccinaties (grotendeels) vergoed worden door een aantal verzekeraars. Wij hebben onze ziektekostenverzekering bijvoorbeeld afgesloten bij FBTO met een buitenlandmodule met het oog op de vergoeding van vaccinaties en malariatabletten.

Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn. Voor een aantal vaccinaties heb je namelijk ook herhalingen nodig, zowel Hepatitis A/B en Rabius. Ook voor malariatabletten moet je op tijd zijn, voor Lariam moet je namelijk 3 weken voor je reis al beginnen met slikken om eventuele bijwerkingen op tijd te ontdekken. Lees hier voor meer informatie over de meest gangbare malariapillen.

Ook niet onbelangrijk: neem je paspoort met vaccinaties mee op reis! Daar kan om gevraagd worden.

Vaccinaties geregeld?

 

Woonruimte?

Vaste woonlasten lopen gewoon door in Nederland als je je woning aan wilt houden. Wij willen ons appartementje zeker niet kwijt, dus moesten we op zoek naar tijdelijke bewoning. Doorlopende vaste woonlasten zouden namelijk een zware rem op onze financiële mogelijkheden in Zuid-Amerika zetten. Ondertussen hebben we tijdelijke bewoners gevonden, die tijdens onze reis op onze planten zullen passen. Dat is dus een zorg minder!

Wel is het zaak om dit goed af te handelen en vast te leggen. Het is namelijk bij vrijwel iedere woningbouwvereniging verboden om je woning onder te verhuren. Datzelfde geldt ook vaak voor een koopwoning waar een hypotheek op rust. Iets wat dus goed uitgezocht moet worden! Wat in plaats van onderverhuur meestal wel mag is tijdelijke bewoning of huisbewaring. We blijven zelf verantwoordelijk voor de woning, maar gedurende de periode dat we weg zijn past iemand anders op de woning. Onderling hebben we hier afspraken over gemaakt.

Uiteraard hebben we deze afspraken in een degelijk contract vast gelegd. Op internet zijn een aantal voorbeeldcontracten te vinden, die je naar eigen wens en inzicht kunt aanpassen. Aangezien we onze woning na een half jaar weer in dezelfde staat willen betrekken als dat we hem hebben achter gelaten, hebben we in samenspraak met de tijdelijke bewoners alles in een contract vastgelegd. Op deze manier weten we allemaal wat er van ons verwacht wordt en wat onze rechten en plichten zijn. En uiteindelijk is ook een goed gevoel belangrijk bij de mensen aan wie je het onderverhuurt. Hoe goed je alles ook vastlegt, een wederzijds vertrouwen blijft belangrijk. Het liefste hebben we namelijk dat het contract in de la kan blijven liggen, omdat alles probleemloos verloopt van beide kanten!

 

Backpack of koffer?

Jacqueline en ik hebben allebei een backpack, die we meenemen op reis. Hoewel ik persoonlijk denk dat je met een koffer ook nog een heel eind kunt komen, is een grote rugzak een struk praktischer. Zou het daarom zijn dat backpackers backpackers genoemd worden en bijna allemaal een rugzak hebben? 😉

Deze eerste keuze was vrij makkelijk, lastiger is het om de juiste backpack uit te zoeken in het enorme assortiment dat in de winkels en op internet wordt aangeboden. En aangezien een rugzak de basis vormt waar je uit leeft voor een lange periode, moet het ook echt een goede match zijn. Voor mij persoonlijk zijn twee zaken enorm belangrijk, namelijk gebruikgemak en pasvorm. En ook wel een beetje het uiterlijk natuurlijk. Gelukkig bieden vrijwel alle outdoorspecialisten goede en deskundige service bij het uitzoeken van een rugzak. Zeker op het gebied van pasvorm is het aan te raden enkele winkels te bezoek en om tassen te passen en advies te vragen. Het is ook niet erg om een nachtje extra er over te slapen!

Bedenk ook goed hoe je je backpack zou willen gaan gebruiken. Wil je er lange wandelingen mee gaan maken of wandel je er hooguit af en toe een uurtje mee van bus naar hostel (en andersom)? Dat maakt een wezenlijk verschil! En kies een tas uit waar je handig je spullen in kwijt kunt, maar vooral ook handig uit kunt halen! Te vaak heb ik al gezien dat iemand de hele tas om moest kieperen om iets terug te vinden wat helemaal onderin de rugzak zat.. daarom zweer ik persoonlijk bij een backpack met frontloader. Ik heb al jaren een Macpac Torlesse 60. Een degelijke backpack van een Nieuw Zeelandse outdoorspecialist. Belangrijkste functionaliteit vind ik de genoemde frontloader. De backpack is aan de voorkant te openen met een open te ritsen flap, waardoor een soort koffer-effect ontstaat. Ik hoef dus nooit te grabbelen van bovenaf, maar kan rustig mijn spullen zoeken en ordenen. Ook fijn is de mogelijkheid om extra ruimte te creëren aan de bovenkant. Gedurende een reis verzamel je toch vaak wat extra kleren en spullen en hierdoor heb ik er ook ruimte voor.

Mijn backpack!

 

Kleding

Het is onmogelijk om de hele gardarobe mee te nemen in een backpack van zo’n 50/ 60 liter. Laat staan al die leuke schoenen, die nog veel meer ruimte in een tas innemen. Het goede nieuws is, is dat je ook aan de andere kant van de wereld nog van alles kunt kopen mocht je iets vergeten zijn. Toch zijn er wat kleding betreft wel een aantal zaken waar je over na moet denken om optimaal voorbereid op pad te gaan. Zo ging ik ooit naar Azië met twee spijkerbroeken in mijn tas. In ruim 5 weken heb ik deze geen enkele keer gedragen, maar wel continu meegesleept. Het is dus zaak om goed na te denken over het klimaat van het land dat je gaat bezoeken en het type kleding dat daar bij past.

Zuid-Amerika is groot en uitgestrekt, met veel hooggelegen plaatsen. Dat betekent een grote variatie aan klimaat (dit in tegenstelling tot bv Zuid-Oost Azië) en daar moeten we dus rekening mee houden tijdens het inpakken van de tas. Je hebt echt warme kleding nodig in Patagonië of in de Andes. Maar anderzijds zullen we ook luchtige kleding moeten hebben voor de vele stranden en eilanden die we gaan bezoeken. Laagjes is dus het motto! Maar ook broeken van een iets dunnere stof kunnen erg nuttig zijn. Afritsbroeken? Tja, ik heb er nog een paar in de kast liggen. Maar de ervaring leert dat ik ze hooguit 2x afgeritst heb. En eerlijk gezegd vind ik weinig zo suf als een afritsbroek, maar we gaan niet op reis om er modieus bij te lopen… dus wie weet heb ik er straks toch een aan. 😉

Essentieel vind ik wel goede wandelschoenen. Wie weet gebruiken we ze maar een enkele keer, zoals het geval was tijdens mijn tijd in Zuid-Oost Azië, en nemen ze veel plek in beslag.. toch vind ik het erg belangrijk om hier tijd en geld in te investeren. Met goede wandelschoenen kom je een stuk verder als je de bergen of jungle in wilt gaan. Dan wil je echt niet met je gympies of slippers aan komen zetten. En het is ook wel fijn als je ze al een beetje ingelopen hebt, dat voorkomt pijntjes of blaren als je ze de eerste keer gaat gebruiken in de bergen.

Een tip is om je ruim op tijd in te schrijven voor de mails van grote outdoorketens. Als je in de uitverkoop jassen, broeken of schoenen kunt kopen, kan dat ontzettend veel geld schelen. Zo hebben Jacqueline en ik beide een Tenson 3-in-1 jas gekocht voor 40% van de oorspronkelijke prijs. Tel uit je winst. Overigens ook een aanschaf waar ik erg blij mee  ben. Een wind- en waterdichte jack en een warm vest. Als een jas te gebruiken, maar ook als twee afzonderlijke onderdelen. Erg handig als we straks wandelingen gaan doen waar het weer alle kanten op kan.

 

Gadgets en elektronia

Toen ik in 2008 naar Nieuw Zeeland ging had ik slechts twee elektronische apparaten bij me, namelijk een fotocamera en een oude Nokia (geleend van Berrie). In die tijd had ik nog geen smartphone, whatsapp bestond nog niet en mijn facebook-account gebruikte ik nauwelijks (hyves daarentegen..). Voor het updaten van mijn blog op travelmessage was ik dus aangewezen op internetcafe’s of die spaarzame computer in een hostel.

Hoe anders is de situatie nu in 2014.. de technologische ontwikkelingen zijn hard gegaan en ‘gadget-gevoelig’ als ik ben, ben ik in veel dingen meegegaan. Kortom, de voorraad elektronia neemt nu een aanzienlijk grote plaats in in mijn tas! Maar wat neem ik nou allemaal mee en wat wil ik er mee gaan doen?

  • iPhone: de Nokia is sinds ik terugkwam uit Nieuw Zeeland ingewisseld voor een iPhone. Onmisbaar om het thuisfront op de hoogte te houden via Whatsapp, facebook etc. Maar lief thuisfront, wees vast gewaarschuwd.. hoewel er vrijwel overal wel wifi is in hostels, zullen we ongetwijfeld ook op plekken terecht komen waar dat niet het geval. Raak dan ook vooral niet in paniek als je niet meteen iets van ons hoort, we kunnen ook gewoon op een tropisch eilandje zitten… of ergens in de jungle een tocht aan het maken zijn.
  • iPad: ik wil deze site regelmatig blijven updaten… daarvoor neem ik in eerste instantie mijn iPad mee op reis. Ook moet ik nog uitzoeken hoe ik via mijn iPad de foto’s en filmpjes kan uploaden in de cloud (iCloud, Googledrive etc). Geen gedoe meer met foto’s, die op CD’s gebrand moeten worden. Alle back-ups veilig in de cloud! Heb ik nog wel een iPad camera connection kit voor nodig, aangezien mijn camera helaas niet over wifi beschikt.
  • Sony e-reader: in Nieuw Zeeland had ik op een gegeven moment alle boeken van Harry Potter, twee reisgidsen en nog 2 of 3 andere boeken bij elkaar verzameld. Een flinke aanslag op mijn beschikbare ruimte.. sterker nog, ik had uiteindelijk een aparte tas voor mijn boeken. Daarom ben ik nu ontzettend blij met mijn e-reader. Neemt nauwelijks plek in beslag en ik kan er duizenden boeken op kwijt!
  • Digitale camera: ik vind foto’s maken leuk, maar vooral voor mijn eigen herinneringen. Gezien de ruimte die het inneemt, neem ik dus geen grote spiegelreflex mee, maar een digitale camera. Prima kwaliteit foto’s en filmpjes in HD-kwaliteit.
  • Actioncam iSaw extreme: steeds vaker zie je ontzettend gave filmpjes van mensen die avonturen beleven op reis of tijdens het sporten. Deze kun je maken met een zogenaamde actioncam. Bekendste merk is GoPro, maar daar betaal je ook navenant voor. Dat was mij iets te gortig, dus ben ik gegaan voor de iSaw A3 Extreme, op het moment dat deze bij iBood werd aangeboden. Prima prijs, goede reviews.. en als het goed is krijg ik hem binnenkort binnen!
  • Baardtrimmer: om te voorkomen dat ik over een half jaar helemaal als een halve wildeling terugkeer…
  • Powerbank/ mobiele oplader: met zoveel electronica is het ook prettig om ook de accu weer op te kunnen laden als we een keer niet de beschikking hebben over stopcontacten. Daarom willen we nog een zogenaamde Powerbank aanschaffen om ons ook op dat bounty-eilandje of in de jungle van electriciteit te voorzien.
  • Wereldstekker: ook in Zuid-Amerika is deze van groot belang, aangezien er andere stopcontacten zijn dan we in Nederland gewend zijn. Willen we iets kunnen opladen… dan hebben we wel een wereldstekker nodig!

 

De iSaw Extreme in actie onder water:

 

Verzekeringen

Je denkt er liever niet over na, maar ook in het verre buitenland kan er van alles met je gebeuren. Dan is het dus belangrijk om goed verzekerd te zijn! Ook hierbij is het belangrijk om goed uit te zoeken hoe en wat. Een standaard doorlopende reisverzekering geeft namelijk vaak geen dekking als je een half jaar in het buitenland vertoeft. Je zult dus een speciale reisverzekering moeten gaan afsluiten. Veel informatie is te vinden op deze website (van JoHo).

De verzekering moeten we op moment van schrijven nog afsluiten…

 

Afscheid nemen…

Hoort er ook bij… iedereen wilt graag nog een keer gedag zeggen voordat je gaat. Superleuk, maar ook erg druk! Zeker als je ook nog bezig bent met tassen inpakken, verhuizen en dingen regelen. Met een leuk (afscheids)feestje kun je afscheid nemen van vrienden en familie en je hebt een ontzettend leuke avond/ dag. Maar neem vooral afscheid op een manier waar je jezelf prettig bij voelt, je gaat toch voor een lange tijd weg…

Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen... dus dat kan hier! :-)